(INTERVJU) Simona Mandl: Vedno poskušamo najti inovativne načine, kako presenetiti naše obiskovalce

Denis Živčec Denis Živčec
05.03.2021 06:00
"Zagotovo je bila to preizkušnja za vse nas," o letu, ko so številne prodajalne zaradi protikoronskih ukrepov morale zapreti vrata, pravi Simona Mandl, center managerka največjega mariborskega nakupovalnega središča, in optimistično zre v pomlad.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Mihalič

Naravnost nemogoče leto je za nami. Svet se je postavil na glavo, kar ste zagotovo čutili tudi v Europarku.

"Za nami je res drugačno leto, ki si ga ni mogel zamisliti nihče. Vsi skupaj smo se znašli v neki novi realnosti in seveda smo to občutili tudi v Europarku. Postavljeni smo bili pred zelo zahteven izziv. Ključno je bilo, da smo se hitro odzvali in po najboljših močeh prilagodili situaciji. S skupnimi močmi in velikim trudom vseh zaposlenih smo se spopadli z izzivi in se osredotočili na to, da našim obiskovalcem še naprej zagotavljamo varno in prijetno nakupovanje. Zdravje in dobro počutje obiskovalcev sta za nas vedno na prvem mestu, zato smo vse svoje moči usmerili v to, da jim zagotovimo optimalne pogoje za varno nakupovanje. Vsi trgovski partnerji in zaposleni že ves čas trajanja epidemije vlagajo ogromno truda v to, da bi vsem omogočili prijetno in varno nakupovalno izkušnjo. Dokazali smo, da skupaj zmoremo res veliko in da se znamo hitro prilagoditi v vsaki situaciji. Zagotovo je bila to preizkušnja za vse nas in res sem vesela, da nam s skupnimi močmi uspeva premagovati vse izzive."

Kako ste slalom med eno in drugo prepovedjo vozili v Europarku?

"V Europarku smo še pred uradno razglasitvijo epidemije v začetku lanske pomladi sprejeli številne preventivne ukrepe in oblikovali nadstandardne higienske ukrepe. Pred očmi smo vseskozi imeli samo en cilj: vsem obiskovalcem omogočiti, da lahko še naprej varno nakupujejo. Uvedli smo najstrožji higienski režim, s katerim smo si jeseni prislužili tudi prestižni certifikat TÜV Austria. Naš higienski koncept temelji na doslednem čiščenju in razkuževanju vseh površin, ki se jih obiskovalci najpogosteje dotikajo. Poleg tega smo dovajanje svežega zraka v nakupovalnem središču povečali do maksimuma, kar je gotovo eden od ključnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Zaposlili smo tudi nekaj dodatnih sodelavcev, ki nam pomagajo vzdrževati najvišje higienske standarde. Seveda smo poskrbeli tudi za razkuževalnike, ki so nameščeni po celem nakupovalnem središču, tudi znotraj toaletnih prostorov. Predvsem smo ves čas skrbno sledili in še naprej sledimo vsem aktualnim ukrepom ter si prizadevamo za to, da bi se obiskovalci pri nas počutili varne. Redno jih obveščamo o vseh aktualnih zaščitnih ukrepih. Moram reči, da so obiskovalci zelo disciplinarni in se v veliki meri držijo vseh predpisanih ukrepov, kot so nošenje zaščitne maske, ohranjanje primerne varnostne razdalje in razkuževanje rok. Nad doslednim spoštovanjem vseh ukrepov sicer bedi naša varnostna služba."

Andrej Petelinšek

Ste se počutili v neenakopravnem položaju z drugimi, manjšimi trgovci? Trgovske centre so začeli "sproščati" med zadnjimi.

"V Europarku vedno spoštujemo vse odločitve in navodila pristojnih institucij. Tudi tokrat je bilo tako, svoje poslovanje smo v celoti prilagodili sprejetim ukrepom. Zdravje ljudi je zmeraj na prvem mestu. Veseli smo, da nam je vsem skupaj uspelo obrniti to krivuljo širjenja virusa navzdol in da se počasi vračamo v neke ustaljene tirnice. Še naprej bomo dosledno sledili vsem varnostnim ukrepom in priporočilom ter si prizadevali, da bi tako obiskovalcem kot zaposlenim zagotovili varno okolje, v katerem bodo lahko brez skrbi nakupovali in uredili vse opravke."

Pogled na številne prodajalne, zaprte s kovinsko zaveso, je bil srhljiv. Pa vendar je Europark tudi v tem težkem času nekako utripal.

"Europark je v dvajsetih letih svojega obstoja postal nepogrešljiv del lokalnega okolja. Europark resnično živi in diha z mestom. Pri nas je vedno čutiti pozitiven utrip in dobro voljo, ki je nalezljiva. Želeli smo si, da bi tudi v tej situaciji Europark ohranil svoj pravi značaj in da bi ljudje pri nas našli nekaj sprostitve. Tudi v teh časih, ko smo poslovali v omejenem obsegu, smo si prizadevali, da bi se obiskovalci pri nas počutili prijetno in se k nam z veseljem vračali. Naša glavna želja je bila, da bi jim vsaj malo popestrili vsakdan in jim narisali nasmeh na obraz. V tem duhu smo konec novembra tudi okrasili notranjost Europarka in postavili največjo smreko s prehodom daleč naokoli. Sprehod po praznično okrašenih nakupovalnih ulicah je bil tako za obiskovalce pravo doživetje."

Družabne dogodke je odnesla korona. Razmišljate o novih načinih, kako privabiti kupce?

"Europark od nekdaj slovi kot mesto družabnosti in zanimivih dogodkov. Obiskovalcem želimo vedno ponuditi neko dodano vrednost in ustvarjati dogodke, ki se jih bodo še dolgo spominjali. Organizacija raznovrstnih dogodkov je postala naša tradicija. Spomladanska in jesenska modna revija, kolesarski maraton, pestro rojstnodnevno dogajanje, različni sejmi in drugi dogodki so med obiskovalci zelo priljubljeni. Lani smo se seveda morali prilagoditi razmeram in vse skupaj zastaviti nekoliko drugače. Pri tem so nam bile v veliko pomoč sodobne tehnologije. Najpomembnejši dogodek je bil vsekakor praznovanje našega 20. rojstnega dne. Praznovanje tega pomembnega jubileja smo delno prestavili v virtualno okolje. Za obiskovalce smo pripravili veliko nagradno igro in virtualno torto velikanko, na kateri so lahko pihali svečke. Najbolj smo si želeli, da bi lahko svoj rojstni dan kot vselej praznovali z obiskovalci, brez katerih Europark ne bi bil to, kar je. Seveda so jih tudi v nakupovalnem središču pričakala drobna rojstnodnevna presenečenja in številne ugodnosti. Tudi jeseni smo nadaljevali v tem slogu in pripravili poseben virtualni teden mode, ki je požel veliko zanimanja. Najnovejše modne smernice so na družbenih omrežjih predstavljali kar naši sledilci, ki so se izkazali kot odlični modeli. Ustvarili smo tudi številne interaktivne nagradne igre in druge pobude, s katerimi smo ves čas ohranjali stik s sledilci. Vedno poskušamo najti inovativne načine, kako presenetiti naše obiskovalce. Dokazali smo, da tudi v teh časih lahko ponudimo pestro dogajanje in jih razveseljujemo na različne načine. Tudi v prihodnjih mesecih se bomo prilagajali razmeram in si prizadevali, da bi obiskovalcem ponudili čim več atraktivnega dogajanja, ki jim bo popestrilo vsakdan."

Koliko denarja manj se je obrnilo?

"Seveda je bilo preteklo leto tudi s tega vidika drugačno. Nekatere prodajalne so bile zaprte dobršen del leta, tako da številke niso take, kot smo jih bili vajeni prejšnja leta. Za nas pa je vsekakor najpomembnejše, da so vsi naši trgovski partnerji še vedno z nami in da smo skupaj prestali to turbulentno leto. Upamo in verjamemo, da se bomo v tem letu ponovno vrnili v neki utečeni ritem in vzpostavili normalno poslovanje."

So se nakupovalne navade dolgoročno spremenile?

"V preteklih mesecih smo res kupovali bolj osnovne dobrine, ampak verjamem, da čar nakupovanje ostaja isti, kot je bil prej. Obiskovalci se radi sprehodijo po naših širokih nakupovalnih ulicah, si ogledujejo pisane izložbe in izbirajo med našo bogato ponudbo. Vsi skupaj smo z velikim optimizmom pričakovali ponovno odprtje vseh prodajaln. Verjamem, da so tudi obiskovalci zelo zadovoljni, da lahko pri nas pod eno streho ponovno nakupijo vse, kar potrebujejo in kar si želijo. V Europarku vedno sledimo najaktualnejšim modnim smernicam v svetu. Obiskovalci tako pri nas najdejo najbolj priznane svetovne blagovne znamke, atraktivno ponudbo najrazličnejših izdelkov in pestro dogajanje. To se tudi v času epidemije ni spremenilo, tako da verjamem, da so tudi obiskovalci komaj čakali, da svoja vrata ponovno odprejo vse prodajalne. Še naprej si bomo prizadevali za to, da uresničimo njihova pričakovanja in jim ponudimo vse, kar potrebujejo."

Andrej Petelinšek

Načrtujete kakšne projekte, ki jih letos želite izpeljati?

"V prihodnost zremo z veliko mero optimizma. Seveda ves čas kujemo načrte in zbiramo ideje, kaj lahko še ponudimo obiskovalcem. Pri oblikovanju ponudbe vedno sledimo njihovim željam in potrebam. Tudi letos želimo še nadgraditi in posodobiti ponudbo. Želimo si, da bi vsi pri nas našli tisto, kar si želijo in potrebujejo. Ves čas sledimo najaktualnejšim svetovnim trendom in jih na željo obiskovalcev z veseljem pripeljemo tudi v naše nakupovalno središče. Načrtov nam nikoli ne zmanjka, tako da jih bomo tudi letos zagotovo še večkrat presenetili. Še naprej si bomo prizadevali, da bodo pri nas deležni najboljše možne nakupovalne izkušnje in se bodo z veseljem vračali. Obenem bomo kot doslej vestno upoštevali vse varnostne ukrepe in se prilagajali vsem regulativam. Lahko izdam tudi, da smo januarja začeli prenavljati del gostinskega kotička, ki počasi dobiva novo podobo. Ob ponovnem odpiranju lokalov bo tako tudi ta del nakupovalnega središča zasijal v novi preobleki. Ko bodo lokali lahko obratovali v polnem obsegu, bodo obiskovalci Europarka lahko uživali v sodobnem gostinskem kotičku in izbirali med pestro kulinarično ponudbo."

Kakšna bo pomlad v Europarku?

"Letošnja pomlad v Europarku bo zagotovo nekaj posebnega. Ponovno bomo obratovali s polnim zagonom in skupaj z obiskovalci pisali nove zgodbe. Pomlad vedno prinese nove začetke in v ljudeh se prebudijo prijetni občutki. Tudi v Europarku se bomo prepustili svežemu spomladanskemu navdihu. V izložbah bodo zavladali topli toni, rokavi bodo vse krajši, jakne pa vse tanjše. Verjamem, da bo letošnja pomlad vsem prinesla veliko razlogov za zadovoljstvo. Mi se bomo potrudili, da obiskovalcem še dodatno polepšamo prve pomladne dni in jih popeljemo v čudovito pomladno pravljico. Naši trgovski partnerji so nekaj pomladnih kolekcij že pripravili, nekaj jih zagotovo še bodo, tako da bo pomlad v Europarku res živahna in navdihujoča. Obiskovalce pri nas čaka bogata ponudba najbolj aktualnih modnih trendov in pestro dogajanje. Mi bomo poskrbeli za to, da bo nakupovanje varno in kar se da prijetno za vse."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta