(FOTO) Njuna zlata skupna leta: Najlepše fotografije kraljice in princa Filipa iz srečnih časov

Denis Živčec Denis Živčec
22.04.2021 06:00
Bila je največja plemiška ljubezenska zgodba svojega časa, iz katere je nastalo skoraj 74 nepozabno razburljivih zakonskih let. Kljub viharjem sta si kraljica Elizabeta II. in princ Filip vse do zadnjega stala ob strani
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni bila vedno mirna plovba, tudi o kakšni njegovi aferi se je govorilo, a sta dolžnostim vselej dala prednost pred zasebnimi težavami.
Profimedia

Imela sta privilegij v zakonu preživeti skoraj 74 let, skupaj videti svet, doživeti evropske padce in vzpone ter zadnje leto, zaradi pandemije, preživeti skupaj. Življenje princa Filipa se je izteklo, spomini na svojčas največjo plemiško ljubezensko zgodbo pa ostajajo. V albumih, na filmskem traku in v srcih. Kraljica je večkrat poudarila, kako pomemben je Filip. On je "bil moja moč in je to ostal vsa ta leta", je dejala ob njuni zlati obletnici poroke leta 1997. Njuna ljubezenska zgodba se je začela že pred drugo svetovno vojno. Spoznala sta se leta 1934, redno pa sta si dopisovala od leta 1939, ko je bila princesa Elizabeta stara komaj 13 let. Princ Filip je nekoč priznal, da je bil rahlo razočaran, ker ni mogel imeti kariere. A "v zakonu s kraljico se mi zdi, da je moja prva dolžnost, da ji služim na najboljši način", je dodal.

Bolj ponosno ne gre. Tako sta leta 1949 kraljica Elizabeta II. in princ Filip svetu pokazala prvorojenca in prestolonaslednika, princa Charlesa.
Profimedia

Filip se je rodil 10. junija 1921 na grškem otoku Krfu kot grški in danski princ, a je bil z družino izgnan iz Grčije še kot dojenček. Bil je edini sin in zadnji od petih otrok grškega in danskega princa Andrewa ter princese Alice. Otroštvo je preživel v Franciji, Veliki Britaniji in Nemčiji. Vse njegove sestre so se poročile z nemškimi plemiči, njegovo mater pa so zaradi shizofrenije poslali v sanatorij, ko je bil še najstnik. V najstniških letih je doživel hudo izgubo, ko je v letalski nesreči leta 1937 umrla njegova sestra Cecilie skupaj s svojimi tremi otroki, možem in taščo. Leta 1939 se je pridružil britanski kraljevi vojni mornarici in si začel dopisovati s princeso Elizabeto, ki je bila tudi njegova daljna sorodnica, povezuje ju britanska kraljica Viktorija.

Superzvezdi. Leta 1954 sta skupaj obiskala Sydney in tam sprožila pravo evforijo.
Profimedia

Ker je bil skoraj brez premoženja, ni bil ravno prva izbira Elizabetinih staršev, a je bila Lilibet, kot so jo takrat ljubkovalno klicali, vztrajna. Pred uradno naznanitvijo zaroke se je moral danski in grški princ Filip odreči svojima nazivoma in postati naturaliziran Britanec. Takrat je tudi sprejel priimek Mountbatten po materini strani. Tik pred poroko je kot prvi dobil naziv vojvoda Edinburški.

Njuni štirje zakladi jima s škandali niso vedno prav lajšali življenja. Leta 1965 sta tako pozirala s princem Edwardom (v vozičku), princeso Anne ter princema Charlesom in Andrewom.
Profimedia

Po poroki leta 1947 sta mladoporočenca sprva živela na Malti, kjer je bil Filip nameščen v mornarici. Njuno življenje se je korenito spremenilo pet let kasneje, ko je nepričakovano umrl Elizabetin oče, kralj Jurij VI. Filip je takrat opustil aktivno služenje v mornarici, naziv britanski princ pa je prejel leta 1957. V zakonu so se paru rodili štirje otroci - Charles, Anne, Andrew in Edward. Težke ure sta preživljala, ko so denimo v kratkem času razpadli zakoni treh njunih otrok.

Legendarni 20. november 1947, ko je od vojne utrujena Evropa dobila svoja najbolj glamurozna zakonca.
Profimedia

Leta 1992 je na 45. obletnico njune poroke zagorel grad Windsor, pet let pozneje je umrla princesa Diana, zadnje leto se je vse vrtelo okoli drame ob selitvi princa Harryja in vojvodinje Meghan v ZDA. Povsem jasno je, da se je za britansko monarhijo začela nova doba.

Šik par! Skupaj sta prepotovala velik del sveta. Leta 1977, ko je kraljica slavila srebrni jubilej vladanja, sta obiskala Novo Zelandijo.
Profimedia
Prišla je jesen, a skupaj pod odejo je bilo prijetneje. Na konjskih dirkah leta 2015
Profimedia
Vselej korak za soprogo, a vedno trdno ob njej. V Nemčiji leta 2015
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta