Barbi je vzorna punca, ki letos praznuje 60. rojstni dan

Urška Kereži
25.04.2019 06:02

Ob šestdesetletnici deluje Barbara Millicent Roberts sveže kot ob "rojstvu". In od nekdaj je z nami, da nas navdihuje. Čeprav so ji očitali, da na povsem napačen način. A kot ženske se s stereotipi in tabuji ves čas bori tudi barbika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Legenda o največji ikoni med punčkami se začne nekako takole: oblečena v črno-bele zebraste kopalke in neprimerno ožja v pasu kakor danes, se je svetu predstavila 9. marca 1959 na sejmu igrač v New Yorku. Zanimanje zanjo pa je bilo nemudoma tako veliko, da je izdelovalec že v prvem letu prodal okoli 350.000 njenih "sester" ter pri tem računal tri dolarje za vsako.

Nov tržni prostor

Njena "vzornica" je bila nemška punčka Bild Lilli z izrazito dolgimi nogami, tankim pasom, bujnimi prsmi, lepimi dolgimi lasmi ter čudovitim obrazom. Ruth Handler, žena soustanovitelja ameriške tovarne igrač Mattel, je namreč opazila, da hči Barbara svojim punčkam iz cunj in kartona rada daje odrasle vloge. Ker pa so dotlej večinoma predstavljale otroke, se ji je posvetilo, da je morda našla nov tržni prostor. A mož Elliot, podobno kot direktorji Mattela, se ni ogrel za ženino idejo.
Handlerjeva je zamisel zato postavila na stranski tir, dokler se z otrokoma ni odpravila na potovanje po Evropi in v Nemčiji naletela na že omenjeno lutko Bild Lilli, ki je nastopala v stripu istoimenskega časopisa. In Lili, odločna ter pametna lepotica, izdelane za odrasle, ne za otroke, je bila natanko to, kar je iskala. Zato je kupila tri, eno podarila hčerki in dve odnesla možu. Doma jo je še nekoliko amerikanizirala ter jo poimenovala po svoji hčerki Barbari.

Reuters

Večni kamen spotike

Čeprav je bila namenjena deklicam, so se nad njo pravzaprav navduševali predvsem moški ter jo kmalu razglasili za simbol popolne ženske lepote. Ker je posnetek v razmerju 1:6, bi bila v realnem življenju tako visoka 175 centimetrov in tehtala slabih 50 kilogramov, z obsegom prsi 98, pasu 46 in bokov 86 centimetrov. Blizu "idealnim meram" najstniških manekenk torej (90-60-90), a je zaradi "razpotegnjenosti" videti nekoliko podhranjena oziroma anoreksična, z indeksom telesne teže 16,2. Univerzitetna bolnišnica v Helsinkih je celo naredila raziskavo, v kateri ugotavlja, da barbika ne bi imela dovolj telesne maščobe za menstrualni ciklus. Poleg tega ima tako majhna stopala, da bi jo teža prsi povlekla naprej in bi nenehno padala na nos.
Zaradi nesorazmernosti so ji pred dobrimi desetimi leti vendarle nekoliko razširili pas in dodali popek, ki ga prej ni imela. Kljub manjšim popravkom pa se ni bistveno spreminjala. Leta 1967 so izdali tudi prvo "temnopolto" Francie, vendar brez tipičnih črnskih potez, zato za prvo afroameriško lutko velja Christie, ki so jo na police postavili leto pozneje.

Preostalo je zgodovina

Postala je najbolje prodajana igrača na svetu. Blagovna znamka, ki Mattelu prinese skoraj štiri milijarde dolarjev letno. Vsako sekundo prodajo tri, doslej so jih že več kot milijardo, in povprečna ameriška deklica naj bi jih imela deset. Bila je ena prvih igrač s trženjsko strategijo, ki je temeljila na televizijskem oglaševanju, z ročno zašitimi oblačili pa so jo vse od začetka izdelovali na Japonskem.
Kot kulturno in modno ikono jo je leta 1985 za vedno ustoličil oče pop arta Andy Warhol in celo tako je slavna, da so po njej imenovali del Times Squara v New Yorku - Barbie Boulevard. Zato ne preseneča, da so modni oblikovalci hitro ugotovili, kako donosen posel je oblikovanje oblačil za nekoga, ki je obnorel dekliški svet, in do danes so jo oblačila že tako slavna imena, kot so Calvin Klein, Viviene Westwood, Donna Karan, Valentino, Armani, Dior in Versace. Barbika pa ni ostala le igrača s pestrim izborom oblekic in vseh mogočih dodatkov, razširila se je tudi v svet knjig, kozmetike, videoiger, dobila lastno risano serijo in nastopila v drugem ter tretjem delu Sveta igrač.

Reuters

Neomejen vir navdiha

Ker naj bi bila zaradi anoreksične postave slab vzor deklicam, je feministke seveda ne marajo, v Savdski Arabiji pa so jo pred petimi leti prepovedali, ker naj bi bila nevaren simbol dekadence in v nasprotju z ideali islama. A Barbi se dobro zaveda, da je s slavo dobila tudi odgovornost in priložnost, da "svet spremeni na bolje". Mattel zato tržišču ob njeni 60-letnici predstavlja serijo s podobami Yare Shahidi, Naomi Osake, Kelsea Ballerini in Adwoa Aboah. Če jih morda še ne poznate, naj povemo, da je Yara mlada ameriška igralka in aktivistka črne polti, Naomi uspešna japonska tenisačica, Kelsea pop in kantri pevka ter Adwoa izrazito pegasta angleška manekenka. Naštete junakinje našega časa pa še zdaleč niso edine podobe novih punčk. V omenjeni seriji jim družbo dela 20 žensk iz 18 držav in ob nakupu izvejo otroci zanimive informacije o svoji uspešni, nadarjeni, ambiciozni izbranki, ki je pravi vzor ter dokaz, da so ženske lahko uspešne v vseh poklicih. Del zaslužka od prodaje bo od jeseni romal v Barbie Dream Gap Project Fund, namenjen organizacijam, ki se trudijo deklicam zagotoviti enake pravice, kot jih imajo dečki.

1001 oblika lepote

Omenjena Mattelova odločitev pa ni prva te vrste. V seriji "Inspiring Women" so deklicam na enak način predstavili že umetnico Frido Kahlo, pilotinjo Amelio Earhart, Nasino matematičarko Katherine Johnson, primabalerino Juan Juan Tan in številne druge, v "Shero" pa olimpijsko prvakinjo Chloe Kim, režiserki Patty Jenkins in Avo DuVernay, igralko Emmy Rossu ter balerino Misty Copeland.
Ker prava lepota nima kalupa, različni toni kože, teksture las in oblike telesa, poklici ter osebnosti kot med ljudmi tudi med barbikami niso več nič posebnega. In ker o sočutju ter empatiji nikoli ne moremo govoriti preveč, so hendikepiranim otrokom v navdih naredili še različico v invalidskem vozičku ter drugo s protetično nogo. Barbi je tako končno to, kaj si je zmeraj želela postati - moderna, pomembna ikona, ki dekletom vseh generacij sporoča, da imajo izbiro ter moč in razlog, da se veselijo življenja. Zato z oznako #Barbie60 in #YouCanBeAnything praznujte 60-letnico legende ter predvsem pomislite na sporočilo, ki ga uteleša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta