5 učinkovitih korakov proti glavobolu. Najprej zaprite oči

Bonbon Bonbon
18.11.2021 06:00

Le koga izmed nas občasno ne boli glava? Proti glavobolu ni "odporen" skorajda nihče. Po statističnih podatkih je prav bolečina v glavi najpogostejša vrsta bolečine, saj jo vsaj enkrat letno izkusi 95 odstotkov žensk in 90 odstotkov moških.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Glavobole delimo na primarne in sekundarne. Veliko pogostejši so primarni (90 odstotkov), med njimi pa vodita tenzijski glavobol in migrena. Druga skupina so sekundarni glavoboli, ki so pravzaprav simptom hujše bolezni (tumorji, poškodbe). Glavobol lahko izzovejo tudi drugi dejavniki, kot so denimo utrujenost, povišana telesna temperatura, alkoholni maček, PMS, vnetje na področju ušes, grla ali nosu, zobobol in nekatera zdravila.

Železna čelada

Najpogostejša vrsta glavobola je tenzijski glavobol (90 odstotkov). Prizadeti ga občutijo kot obojestransko napetost ali pritisk na zadnjem delu glave, sencih in čelu. Pogosto ga opisujejo kot "železno čelado na glavi". Pretežno gre za šibak ali srednje močan glavobol, ki lahko traja tudi nekaj dni. Vzrok zanj je zategovanje mišic v vratu, zadnjem delu glave, ramenih in hrbtu, te pa nato pritiskajo ob krvne žile, ki se začnejo ožati, kar izzove bolečino. Zategnjenost mišic je lahko posledica nepravilne telesne drže, pomanjkanja spanca, lakote, naprezanja oči, pa tudi psiholoških dejavnikov, kot sta bes ali tesnoba, ter prevelike občutljivosti na sestavine v cigaretah, nekaterih živilih (suhomesnati proizvodi, nekatere vrste sadja, čokolada) in pijačah (gazirane pijače, alkohol, kofein).

Profimedia

Migrena

Vzrok za migreno so spremembe kroženja krvi v žilah na glavi in vratu. Zanjo je značilna utripajoča bolečina, ki se ponavlja in zajame polovico glave. Migrene ločimo na navadne (najpogostejše), na tiste brez avre ter tiste z avro. Pri zadnjih (10 odstotkov) se približno pol ure pred nastopom glavobola prizadetim pred očmi pojavljajo svetlobni bliski in madeži, mravljinci v rokah in drugi simptomi. Migrena običajno traja od štiri do 72 ur, dodatno pa jo okrepijo telesno naprezanje, svetloba in hrup. Pogosto jo spremlja slabost. Izzovejo jo lahko stres, hrup, določena hrana in pijača, cigarete, močna svetloba, menstruacijski ciklus in oralna kontracepcija. Ko bolečina poneha, prizadeti ne čutijo nikakršnih posledic. Da bi preprečili ponoven pojav migrene, se je treba izogibati dejavnikom, ki so jo sprožili. Včasih je priporočljivo preventivno uživanje zdravil, vendar le pod zdravniškim nadzorom.

Pet korakov proti glavobolu

Znanstvena raziskava, ki so jo pred časom opravili v Berlinu, je potrdila, da so pri ženskah poleg pogostejših težav zaradi migren kot pri moških pogostejši in intenzivnejši tudi tenzijski glavoboli. Vzrok za to naj bi bil moški spolni hormon testosteron, ki zmanjšuje občutljivost na bolečino. Ženski hormon estrogen mehanizme za preprečevanje bolečine zavira, zato je ta še močnejša.

Po drugi strani pa ženske bolj skrbijo za svoje zdravje, pripravljene so sprejeti zdravniško pomoč in se lažje naučijo, kako aktivno živeti z bolečino. Toda glavobolu se je večinoma mogoče izogniti že s preprosto spremembo življenjskih navad - treba je redno telovaditi, dovolj spati in počivati, prenehati kaditi in se pravilno prehranjevati. Če se glavoboli kljub temu pojavljajo, se je treba sprostiti, si nežno masirati glavo ter vzeti sredstvo proti bolečinam (v predpisani količini). Na tem principu temelji tudi program petih korakov samopomoči proti glavobolu. Z njegovo uporabo lahko preprečimo pojav migrene in tenzijskega glavobola.

Profimedia

1. Čudežno gibanje

Prava sovražnika močnih glavobolov sta gibanje in šport. Med telesnim naporom se med drugim izločata endorfin in serotonin, ki zmanjšujeta občutek bolečine. Proti tenzijskemu glavobolu pomagajo zlasti športi, ki blažijo napetosti v mišicah, na primer chi-gong, joga ali raztezanje (priporočena je vadba tri- do štirikrat dnevno po pet minut). Pomaga lahko že nekajminutna vadba. Ljudje, ki veliko časa preživijo za računalnikom ali sede, naj bi se občasno naslonili nazaj in tako sprostili hrbtenico ter mišice in se vsake pol ure pretegnili ter brado spustili na prsni koš, zgornji del trupa pa upognili, kot to storijo mačke.

2. Razpored časa

Slabe navade in stres na delovnem mestu ali v privatnem življenju so glavni vzroki glavobolov. Spremenite svoje življenje, poskusite preprečiti glavobole, se sprostiti in čez dan dovolj počivati. Ne dovolite, da vas stvari vržejo s tira, in naučite se reči ne. Zavestno znižajte količino stresa, delovanje stresa na možgane namreč lahko vpliva na spremembe v krvnih žilah, kar povzroča glavobol. Odličen način za uvajanje reda v življenje je tedenski razpored opravil, ki se ga poskušajte držati. Vstajajte in hodite spat vedno ob isti uri, tudi ob koncu tedna. Za pot v službo si vzemite 15 minut več, kar bo bistveno zmanjšalo stres. Izogibajte se običajnim virom stresa, ki se nakopičijo pred koncem tedna, kot so na primer tedenski nakupi in opravljanje hišnih del.

3. Sproščanje mišic

Najpomembnejši vzrok za tenzijski glavobol je prevelika napetost mišic. Temu se lahko izognemo, saj se že z malo volje lahko naučimo mišice sproščati in pozitivno vplivati na uravnavanje pretoka krvi. Najlažje se je naučiti metode sproščanja mišic po Jacobsonu, ki šteje tudi med najučinkovitejše. Določite zanjo točen čas dneva, sproščeno sedite, zaprite oči, globoko dihajte s trebuhom in izgovarjajte formule za sproščanje (na primer "Nimam skrbi" ali "Odlično se počutim") ter med vdihom za pet sekund stisnite po eno skupino mišic, po vrsti od glave do stopal.

4. Zelena kuhinja

Umetna sladila, ojačevalci okusa v konzervirani in zamrznjeni hrani ter živila, ki vsebujejo nitrite, ne le da lahko povzročijo napade migrene, temveč tudi tenzijski glavobol. Enako velja tudi za kavo, čokolado, čaj, sir ali alkoholne pijače. Neredni obroki znižujejo stopnjo sladkorja v krvi, glavobol pa je prvi znak za preplah. Uživajte hrano, bogato z ogljikovimi hidrati ter naravnimi in svežimi sestavinami. Sadje in zelenjavo je treba jesti nekajkrat na dan. Zelo pomembno je tudi, da dnevno spijemo dva do tri litre vode ali nesladkanega čaja ter uživamo manj maščob.

5. Sredstva proti bolečinam

Pogumno prenašanje in zatiranje bolečine ni vrlina. Sredstva proti bolečinam naš živčni sistem v akutnem stanju varujejo pred bolečinami in stresom. Z njihovo uporabo lahko preprečite prehod stresa v kronično obliko. Pomembno je, da sredstva proti bolečinam jemljete v predpisani količini ter času in načeloma največ deset dni mesečno. Vsekakor pa, preden sežete po prvi tableti, preizkusite zgornje nasvete.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta