Berete pogoje uporabe aplikacij ali enostavno kliknete "strinjam se"? Toliko časa bi vam vzelo branje

Gr.G.
12.01.2021 11:22
Pri Visual Capitalist so analizirali pogoje uporabe nekaterih najbolj priljubljenih in razširjenih aplikacij in storitev ter družbenih omrežij.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Gotovo ste se že srečali z zmeraj (pre)dolgimi pogoji uporabe storitev, ki jih moramo sprejeti, preden lahko uporabimo aplikacijo ali spletni servis. Kot roman dolga besedila marsikdo zgolj preleti, po raziskavi skupine Visual Capitalist naj bi jih prebralo le 3 odstotke uporabnikov. Ostalih 97 odstotkov (v starostni skupini 18-34 let) pa preprosto klikne gumbe "naprej", "nadaljuj", "preskoči", "strinjam se", ... Ste tudi vi med njimi? Toda ali ste se sploh kdaj vprašali, koliko časa bi vam vzelo, če bi dejansko prebrali vse elemente posameznih pogojev uporabe za vsako aplikacijo in orodje, ki ga uporabljate? 

Upoštevajoč hitrost branja, ki pri odrasli osebi znaša v povprečju 240 besed na minuto, govorimo o več desetih minutah, v določenem primeru celo več kot eni uri časa za preboj skozi suhoparni tekst v angleškem jeziku. Pravila uporabe pač niso tako razburljivo branje kot dogodivščine čarovniškega vajenca Harryja Potterja.

Pri Visual Capitalist so izračunali, da uporabnik najmanj časa porabi za prebiranje pogojev uporabe Instagrama (9 minut 42 sekund). Sledi Netflix z okroglo 11 minutami. Pravila YouTuba zahtevajo od vas 13 minut 42 sekund branja, Amazonova pa 14 minut 12 sekund. Skozi pogoje uporabe Facebooka se boste prebili v 17 minutah 12 sekundah, LinkedIn pa 18 minutah 6 sekundah. Zelo podoben čas zahteva branje določil Twitterja (23 minut 30 sekund) in Uberja (23 minut 36 sekund), za preboj čez suhoparen tekst pravil uporabe Tinderja pa boste morali žrtvovati 25 minut 54 sekund svojega časa. 

Obstajajo pa tudi aplikacije in storitve, katerih pravil uporabe ni mogoče prebrati v manj kot pol ure. 30 minut 12 sekund boste porabili za Zoom, 30 minut 30 sekund za Apple Media Services, z vsemi pravili Tik Toka se boste seznanili v 31 minutah 24 sekundah, Spotify pa zahteva 35 minut 48 sekund vašega časa. Najdlje pa boste brali pravila uporabe, ki veljajo za uporabo storitev družbe Microsoft - kar 1 uro 3 minute 30 sekund, so izračunali pri Visual Capitalist.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta