Virusna kritika

Svetlana Slapšak Svetlana Slapšak
24.04.2020 14:51

Mislila sem, da je največja zloba, ko v sedanji situaciji nekdo uporabi besedo "virus", da si zamisli, izreče ali stori nekaj grdega, nizkotnega ali neprijetno koristoljubnega. Potem pa sem naletela na novo uporabo besede "kritika", nepričakovano in podlo, v pozitivnem komentarju na res zloben odziv zdravnika in tedanjega direktorja bolnišnice Janeza Lavreta, ki je ljudem, ki jih sicer ne pozna, sporočil, da jim ne bo zagotovil respiratorja, če bodo zboleli za virusom, in sadistično pristavil, da bodo v mukah cvilili in hropli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Lavre
Nejc Strojnik

Ga je kateri med njimi sploh osebno naslovil? Ni. Edini greh teh ljudi je, da za Lavreta niso politično ustrezni. Vsakdo, ki je to prebral, je moral kot morebitni pacient otrpniti od strahu, da bi se lahko znašel v rokah zdravnika, ki paciente ločuje glede na njihovo politično opredelitev, in gorje vsem tistim, ki so po njegovi oceni na napačni strani. Takšnega primera v svetu do danes - pa nas iz minute v minuto seznanjajo s potekom epidemije, še ni bilo. Direktor je izgubil položaj, ne vem pa, ali je izgubil tudi službo: to drugo bi bilo pravzaprav veliko bolj pomembno, saj se prav tam srečuje s pacienti, ki bi jih lahko, če mu verjamemo na besedo, tudi ubil zaradi drugačne politične opredelitve. Grozljiva zgodba, najhuje, kar si je mogoče zamisliti v zvezi z epidemijo. Da so stvari še hujše, nekateri menijo, da je imel direktor prav in da je po krivici izgubil položaj. Z drugimi besedami rečeno, da je povsem upravičeno paciente razločevati po političnih merilih. Če je torej mogoče nekaj tako grozljivega, potem je sprejemljivo, da se ljudje delijo tudi po drugih, povsem arbitrarnih merilih, vse do popolnega razčlovečenja. In tu se Lavre pojavi kot zvezda desnice, ki pojasnjuje, da je bil po krivici odstranjen s položaja: bil naj bi "predmet kritik levičarskih skrajnežev, ker je bil kritičen do tistih, ki so se norčevali iz nujno potrebnih ukrepov proti koronavirusu. Pod pritiskom levičarskega medijskega političnega diskurza je bil prisiljen odstopiti." Vir ni pomemben. Pustimo ob strani nepotrebne laži - ne gre za levičarske skrajneže niti se ni nihče norčeval iz nujnih ukrepov. Pustimo ob strani tudi, da naj bi Lavretov odstop zahteval "levičarski" minister za zdravje … Ključno je to, da ta pošastna grožnja v navedenem komentarju obvelja kot zgolj - "kritika"!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.