Simpsonovi: Dobrodošli v Springfieldu! Že 30 let

Denis Živčec Denis Živčec
23.11.2019 03:11

Zaprite oči in si predstavljajte modro nebo, na katerem se nato med belimi oblaki izpiše rumen napis, nebeški glasovi pa ubrano odpojejo: "The Siiiiiiimpsoooons ..."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nato pa se odpre pogled na sila povprečno, celo nekoliko zanikrno mesto, nad katerim kraljujem jedrska elektrarna. Drugače pač ni mogoče začeti, ko govorimo o verjetno najbolj znani risani seriji in brez dvoma najbolj znani rumeni družini na svetu. Zdi se, da so z nami že od pradavnine, in mala Maggie je še vedno dojenček z dudo.
Posneli so že 669 delov in doživeli strašljivo naključje, da je del števila 666 padel ravno na minulo noč čarovnic. Pred vrati je obletnica. Prvi del kultne risane serije, ki predstavlja naravnost imenitno ogledalo neumnosti naše civilizacije, so premierno predvajali 17. decembra 1989. In saga še traja, četudi poznavalci za zlato dobo serije danes označujejo prvih devet sezon. Je najdlje predvajana televizijska serija, ki je preživela vse limonade, filme in drame, tudi tiste v resničnem svetu, izven Springfielda. Še danes ne vemo, kje naj bi se to ameriško mesto nahajalo. Vemo pa, da ima kar ekstremno geografijo, saj je obdano z obalo, puščavami, njivami, gorami in vsem ostalim, kar potrebujejo aktualne fore. Oče serije Matt Groening je nekoč namignil, da ima fiktivni Springfield veliko skupnega s Portlandom v Oregonu, kjer je odraščal. Ugotovil je, da je Springfield eno najpogostejših ameriških krajevnih imen, kar se mu je zdelo idealno za mesto, ki na svoj način prestavlja vsa ameriška mesta. Čas v Springfieldu teče drugače. Čeprav junaki praznujejo rojstne dneve in praznike, se že tri desetletja ne starajo in v glavnem počnejo točno to, kar so počeli na začetku serije. Reči so včasih malce pomešane. Strašljivi klovn Krusty tako v enem delu zna brati, v drugem ne. Kontinuiteta je tako ali tako precenjena.

Simpsonovi imajo slovenske sosede

Februarja letos je televizija Fox napovedala, da se bo priljubljena ameriška animirana serija Simpsonovi nadaljevala še 31. in 32. sezono, kar pomeni, da bo v prihodnje zabeležila skupno 713 epizod. To bo še utrdilo njen lani prisluženi sloves najdlje trajajoče animirane serije, ko je s 636 epizodami prehitela serijo Gunsmoke.

Profimedia
Profimedia

Edna Krabappel je odšla v legendo

Oktobra 2013 je v Los Angelesu je umrla Marcia Wallace, ki je posodila glas Edni Krabappel, učiteljici Barta Simpsona. Wallaceova je v starosti 70 let umrla zaradi zapletov pri pljučnici. "Bila je zelo priljubljena pri vseh sodelavcih pri Simpsonovih in odločili smo se, da bomo njen lik v seriji ukinili," je takrat sporočil izvršni producent serije Al Jean. Igralska kariera Wallaceove se je začela v 70. letih prejšnjega stoletja v televizijski seriji The Bob Newhart Show. Leta 1992 je za svoje delo pri Simpsonovih prejela emmyja.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta