Po zraku do cilja: Velika Britanija načrtuje zračne ceste za leteče taksije in poštne drone

Gregor Grosman Gregor Grosman
22.05.2021 02:00
V Veliki Britaniji nastajajo prvi resni načrti za vzpostavitev lokalnih zračnih prevozov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urban Air Port

Govora je o letečih taksijih, s katerimi bodo lahko srednje dolge razdalje premagovali prebivalci, in tudi o dostavi blaga s pomočjo tovornih dronov. Bloomberg poroča, da bodo prvi testni poleti izvedeni v mestu Coventry do konca letošnjega leta, z njimi želijo zarisati "zračne ceste", ki jih bodo uporabljala leteča prevozna sredstva.

Projekt je podprla angleška vlada z investicijo 1,4 milijona evrov, podjetje Urban-Air Port pa mora zgraditi tudi pristajališče za leteče taksije in drone, ki mora biti v središču mesta, v katerem živi približno 400.000 ljudi. Ricky Sandhu, ustanovitelj družbe Urban-Air Port je pojasnil, da bo pristajališče služilo za demonstracijske lete na različne lokacije, ob tem pa bo tudi dobro opremljena polnilnica za električna vozila. Podjetje bo sicer zadolženo za upravljanje infrastrukture na tleh, njihov cilj pa je zgraditi 200 Urban-Air Portov po vsem svetu. Upravljanje letalnikov pa bo prevzelo podjetje Altitude Angel, ki je razvilo sistem za upravljanje zračnega prometa. Tehnologija bo vsem uporabnikom neba, od letečih taksijev in upravljavcev brezpilotnih zrakoplovov do helikopterjev splošnega letalstva in nujnih služb, omogočila varno delitev zračnega prostora, je prepričan glavni poslovni direktor Richard Ellis. Vlada in zasebniki bodo sodelovali pri določitvi varnih, čistih in dobro povezanih zračnih koridorjev, ki se bodo končali na lokacijah z odlično zemeljsko infrastrukturo.

Urban Air Port

V projektu Coventry bodo sodelovali letalniki podjetij Malloy Aeronautics in SkyFarer, s katerimi bodo skušali ugotoviti zmožnosti prevoza tovora, kot so denimo ohlajeni medicinski pripomočki. Še en partner bo južnokorejski Hyundai, ki bo razstavljal leteči taksi, kakršnega želijo komercializirati do leta 2028. Terminal bo namenjen predstavitvam prihodov in odhodov plovil, v njem bodo tudi prodajalne in prostor, namenjen zabavi.

Z družbo Safeguard Vertiports potekajo pogovori o razvoju programa certificiranja, ki bo v skladu s predpisi agencije Združenega kraljestva za civilno letalstvo. Angleška vlada je predvidela tri- do štirimesečno obratovanje testne zračne infrastrukture za leteče taksije in dostavne brezpilotnike z možnostjo podaljšanja do enega leta, če bi se v prvih mesecih izkazalo, da bo potrebnih več demonstracijskih poletov. Vozlišče, ki ga bodo zgradili, se bo imenovalo Air-One, ponujalo pa bo tudi večje število polnilnic za električne avtomobile, kolesa in skuterje. Sandhu se je za Bloomberg že pohvalil, da so tudi nekatera druga angleška mesta zainteresirana za podobne projekte.

Družba Royal Mail je nedavno napovedala testiranje dostavnih brezpilotnih zrakoplovov podjetja Windracers, s katerimi bi prek zračnega mostu povezali Otok z otočjem Scilly v Keltskem morju. Droni bi tako leteli precej dlje, kot znaša vidno polje upravljavca. Na letališče arhipelaga bodo pakete dostavili z letali, manjši droni pa jih bodo dostavljali naročnikom po otočju.

Na drugi strani planeta je predsednik ameriške Zvezne uprave za letalstvo (FAA) Steve Dickson na zaslišanju prejšnji teden izjavil, da je prepričan, da bodo urbane leteče naprave v ZDA dovoljene že leta 2023, prvi testni poleti pa se bodo zgodili že leto prej. Tudi v Singapurju nameravajo prebivalcem ponuditi komercialno storitev letečih električnih taksijev najpozneje leta 2023.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta