(DOSJE) Kako se je izmuznil slovenski dobavitelj orožja dunajskemu teroristu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters
Terorist je streljal devet minut. Krogle so zadele pročelja mestnih hiš in tlakovce, razbile so okna bližnjih barov in restavracij. Ubil je dve ženski in dva moška, 23 ljudi pa je bilo ranjenih; nekateri so bili v smrtni nevarnosti.

Kujtim Fejzulai je 2. novembra 2020 zvečer z avtomatsko puško in pištolo zagrešil prvi džihadistični napad v Avstriji. Po devetih minutah ga je ubil policist na prizorišču.

Dunajsko deželno sodišče je 30. maja letos na devet mesecev zapora obsodilo moškega, ki je leta 2020 dvakrat prevozil 250 kilometrov do Dunaja, da bi orožje prodal svojemu znancu – napadalčevemu posredniku. Po ugotovitvah dunajskega urada za varstvo ustave oziroma varnostne službe LVT je bil septembra 2020 navzoč tudi pri predaji streliva napadalcu, a je na sodišču zanikal, da bi ga videl.

Za jurišno puško, pištolo in več sto nabojev naj bi po podatkih iz avstrijske preiskave dobil najmanj 3500 evrov. Kot je dejal sodišču, je pištolo kupil ilegalno, na strelišču v Apačah. Tam je že vrsto let nedelujoče strelišče slovenske vojske. O jurišni puški ni govoril, ker jo je avstrijsko tožilstvo v zmoti izločilo iz postopka.

Devetmesečna kazen, izrečena 31-letnemu Slovencu Marselu Ostršu, je bila pogojna. Po razglasitvi sodbe je v temni črtasti srajci in s sončnimi očali na čelu odkorakal iz sodne palače.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta