Diana Budisavljević: Zamolčana, ker se politika z njo ni mogla okoristiti

Žiga Brdnik
07.12.2019 05:01

Filmarka Dana Budisavljević je iz zgodovinskih arhivov potegnila pozabljeno zgodbo Diane Budisavljević, ki je iz ustaških koncentracijskih taborišč med drugo svetovno vojno rešila več kot deset tisoč otrok, in z njo ganila filmsko občinstvo od Pulja do Zagreba in od Ljubljane do Beograda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor s snemanja filma

Hrvaški filmski režiserki Dani Budisavljević je na letošnjem filmskem festivalu v Pulju uspelo nekaj, kar so si lahko predstavljali le redki. Njen film Dnevnik Diane Budisavljević o humanitarni akciji, v kateri je avstrijska katoličanka iz ustaških koncentracijskih taborišč rešila več kot deset tisoč otrok preganjanih pravoslavnih družin, je zasenčila doslej največji hrvaški vojni spektakel General, ki se vrti okrog lika in dela Anteja Gotovine. Medtem ko je za slednjega ne ravno presenetljivo že na otvoritvi navijala hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, so občinstvo, žirija in stroka za svojega vzeli Danin film in mu namenili večminutne ovacije ter štiri nagrade: puljski areni za najboljšo režijo in glasbo, nagrado občinstva in diplomo združenja evropskih filmskih kritikov FEDEORA za najboljši hrvaški celovečerec. Podobno čarobna projekcija se je odvila na filmskem festivalu v Motovunu, kjer smo vsi presunjeno obsedeli na sedežih na do zadnjega kotička napolnjenem osrednjem trgu, čeprav je okrog nas divjala epska nevihta (po hrvaško "oluja").

Dana Budisavljević
Jasenko Rasol
V dokumentarnem delu filma lahko slišimo pričevanja preživelih, ki so bili v Dianini akciji rešeni iz ustaških koncentracijskih taborišč. Na fotografiji je Milorad Jandrić v nekdanjem taborišču Gradiška.
Diano Budisavljević je v filmu upodobila hrvaška igralska zvezda Alma Prica.
Prava Diana Budisavljević. Odkritje, da je na tej fotografiji ona, je eden največjih dosežkov Daninega raziskovanja za film Dnevnik Diane Budisavljević.
Skupina otrok, ki jih je Diana rešila iz koncentracijskega taborišča.
Dianinega moža je v filmu upodobil slovenski igralec in ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta