Zdravje - s figo v žepu

Borut Cerkvenič
15.03.2020 05:05

Sredozemsko drevo, ki zaradi vse milejših zim dobro uspeva tudi v celinskih delih Slovenije. Smokva pomaga možganom, pljučem in želodcu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Navadna figa
Profimedia

Navadna figa (Ficus carica L.) spada v družino murvovk, domača imena zanjo so figa, figovec, smokvica, smokva. Njena domovina je Sredozemlje, kjer jo gojijo že stoletja. Drevo lahko zraste do dvanajst metrov visoko in doseže visoko starost. Pogosto ga prirežejo na višino grma, da so plodovi lažje dosegljivi. Listi so veliki, bleščeči in dlanasto krpati. Drevesa in grmi imajo radi sredozemsko podnebje, rastejo pa tudi drugje, kjer so mile zime. V vročih krajih obrodijo trikrat letno. Zgodnje fige (od maja do junija) so najboljše, poleti (od julija do oktobra) pa drevo rodi najobilneje. Cvetove oprašijo majhne ose šiškarice. Posušene fige so hiter vir energije, ker vsebujejo veliko sladkorja.
Zrele plodove uživamo sveže ali posušene. Predelamo jih lahko v marmelado, džem, sadni sok, sadni sir, v vino, žganje, kis, čaj in sirup. Iz praženih fig izdelujejo nadomestek za kavo.
​Sok iz listov zbiramo vse leto, iz plodov pa le, dokler so smokve zelene. Plodove nabiramo od julija do oktobra.
Smokve vsebujejo beljakovine, vitamine A, B, C, rudninske snovi, ogljikove hidrate, kalcij, železo, invertni sladkor, natrij, kalij, kalcij, folno kislino ... Sveži ali posušeni plodovi urejajo prebavo, ugodno delujejo pri ledvičnih boleznih, povečani prostati, žolčnih kamnih, pri vnetem grlu, prehladu, astmi in bronhitisu. Uživanje fig pozitivno vpliva na delovanje možganov, dobro deluje na prebavo, pomaga pri zaprtju. Sadež normalizira delovanje pljuč, pomaga pri slabokrvnosti, pri celjenju odprtih ran, znižuje holesterol, ugodno vpliva na delovanje srčno-žilnega sistema, deluje na elastičnost kože, odvajanje vode iz telesa, pomaga pri slabem zadahu.
Sok iz listov in mladih stebel pomaga pri težavah z aknami, razjedami, bradavicami in kurjimi očesi.

Taka zraste ob morju.
Profimedia

Odstranjuje bradavice

Mleček iz listov ali nezrelih plodov uporabljamo za odstranjevanje bradavic in bodic morskega ježka v koži. List prerežemo, mleček, ki preteče iz prereza, mažemo zjutraj in zvečer po bradavicah ali mestu, kjer so bodice od morskega ježka. Enako naredimo z zelenimi smokvinimi plodovi. Tako pripravljen sok lahko iztisnemo in spravimo v manjši kozarec. Kozarec moramo dobro zapreti.
Opozorilo: Posušene fige ne priporočajo sladkornim bolnikom in tistim s čezmerno telesno težo; taki naj jedo samo sveže smokve. Fig naj ne uživajo ljudje s preveč sečne kisline in vsi, ki imajo akutne težave s črevesjem in želodcem.
Zeleni plodovi so strupeni in povzročajo močno drisko in bruhanje.

Zmanjšuje holesterol

Figov kis uživamo za zmanjšanje holesterola. Vzamemo tri suhe fige in jih z zobotrebcem večkrat prebodemo. Nato jih damo v steklen kozarec s širokim grlom, vanj nalijemo dva decilitra dobrega domačega jabolčnega kisa. Tako pripravljene fige pustimo dvanajst ur na sobni temperaturi. Zjutraj takšne fige pojemo.

Pri astmi in bronhitisu

Potrebujemo 40 suhih fig in hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje. Fige damo v steklen kozarec s širokim grlom, nato jih prelijemo z oljčnim oljem. Kozarec dobro zapremo in pustimo šest tednov v temnem in hladnem prostoru, ne v hladilniku. Nato lahko pričnemo to zdravilo uporabljati. Vsak dan na tešče pojemo eno suho figo. Pojesti moramo vse fige, zdravilno kuro lahko tudi ponovimo.
Tako pripravljene fige lahko uporabimo tudi zoper bakterije v želodcu in pri črevesnih boleznih ter hemoroidih. Na tak način si lahko uredimo prebavo in preprečimo zaprtost. Tudi pri omenjenih težavah zaužijemo eno figo na tešče z eno čajno žličko oljčnega olja.

Najbolj zaleže na tešče.
Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta