Z eksplozijo do denarja iz bankomata

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
23.06.2019 07:03

Ne le pri nas in v Evropi, trend praznjenja bankomatov s pomočjo eksplozivnih snovi je v porastu povsod po svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V noči na torek je bil tarča nepridipravov bankomat v Senožečah.
PU Koper

Ljudje, ki pri bankomatih dvigujejo denar, še zmeraj iz previdnosti gledajo pod prste - skimming naprave, nameščene na bankomate, so namreč v preteklosti predstavljale veliko nevarnost pri dvigovanju denarja. Vpogled v pin kodo in posneti podatki s kartice na čipu - in hitro se je lahko zgodilo, da so se na izpiskih prometa pojavili nenavadni dvigi, ki so praznili občanov račun.
A skimming naprave so dandanes le še redko opažene. Tatvine denarja iz bankomata pa so postale veliko bolj glasne. In veliko bolj opazne, kajti običajno ni uničen zgolj bankomat, temveč tudi okoliški objekti. Začelo se je s tako imenovanimi napadi z ovni - bankomat so s pomočjo verig in avtomobilov dobesedno iztrgali iz stene, v kateri je bil nameščen. Najnovejša "moda" pa je napad na bankomat z eksplozivnimi snovmi. Eksplozija uniči bankomat, da lahko nepridipravi iz njega poberejo denar, ki ga avtomat hrani. A običajno je škoda še veliko večja - uničena stekla, zidovi, tudi avtomobili, ki so morebiti ob napačnem času parkirani na napačnem mestu.

​Odnesli okoli 20 tisoč evrov

Zadnja eksplozija, katere tarča je bil bankomat, je ta teden odjeknila v noči na torek. Nekaj minut pred 4. uro so policiste klicali v Senožeče, kjer je počilo v trgovini, ob kateri je bil nameščen tudi bankomat. Okoli 20 tisoč evrov je uspelo odnesti neznanim storilcem. S povzročeno eksplozijo je nastala materialna škoda na bankomatu in trgovskem objektu; k sreči ni bil nihče poškodovan. Policija se je za pomoč obrnila na morebitne očividce, ki bi v tej noči opazili sumljive ljudi ali avtomobile. Policisti se bodo tekom preiskave obrnili tudi na tuje varnostne organe, kajti velika verjetnost je, da se za zločinom skrivajo dobro organizirane tolpe iz tujine.

Posledice eksplozije bankomata v Lenartu.
Arhiv Večera

Malo jih ulovijo

Izplen policistov v lovu na storilce je bolj boren. Mariborski policisti so ugotovili, da je bil 23. septembra lani med tistimi, ki so pristopili do bankomata in na njem s primernim orodjem zlomili ekran, nato pa skozi odprtino odvrgli ročno bombo, tudi 35-letni Mariborčan. Skupaj s še neznanimi pajdaši so oškodovali lastnika bankomata za približno 9000 evrov, na objektu pa je nastala materialna škoda v višini 5000 evrov.

Tristopenjska strategija

A na udaru niso samo slovenski bankomati, s tem se srečujejo po vsem svetu. Kriminalci ne izbirajo sredstev - vlamljajo v bankomate s posebej izdelanimi orodji, jih iztrgajo iz sten stavbe in seveda uničijo ogrodje bankomata s pomočjo eksplozivnih snovi. Ekstremni prijemi, ki pa so glede na svojo kratkotrajnost in očitno dovolj visok plen vse bolj pogosti. Zaradi potrebe po mednarodnem sodelovanju na tem področju je bila znotraj Europola, evropskega policijskega urada, ustanovljena posebna delovna skupina samo za to področje. In prav Europol je skupaj z evropsko mrežo za preprečevanje kriminala sestavil strategijo, kako se boriti proti tem eksplozivnim neprijetnim presenečenjem. Glede na zadnje poročilo evropskega združenja za varovanje transakcije, države poročajo o 27-odstotnem povečanju fizičnih napadov na bankomate, kar je gospodarstvo v Evropi v lanskem letu stalo več kot 36 milijonov evrov.

Tudi Ptujčani so zrli v uničen bankomat.
Črtomir Goznik
Včasih so bile nevarne skimming naprave, zdaj so tatovi veliko bolj glasni.
Andrej Petelinšek

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta