Visok krvni tlak ni vedno slabo znamenje

NR
09.06.2019 04:59

Presenetljivo odkritje berlinske raziskave: osemdesetletniki z nižjim krvnim tlakom so imeli za 40 odstotkov večje tveganje za umrljivost kot vrstniki z višjim krvnim tlakom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Hipertenzija ali visok krvni tlak je dejavnik tveganja za številna obolenja, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in ostale težave s presnovo. Toda ali je visok krvni tlak vedno razlog za zaskrbljenost? Novi izsledki nasprotujejo tej predpostavki. Kaj sploh je visok krvni tlak? To je težko reči, saj je še med strokovnjaki odprto vprašanje, kaj šteje za normalni krvni tlak. Različne organizacije imajo različna merila za povišan krvni tlak.
Tako pravi po eni strani ameriški nacionalni inštitut za srce, pljuča in kri, da se hipertenzija pri odraslih razume kot krvni tlak, "katerega stalne sistolične vrednosti so najmanj 140 mmHg (mililitri živega srebra)". Po drugi strani pa ameriško združenje za srce trdi, da ima posameznik hipertenzijo, če sistolični krvni tlak meri najmanj 130 mmHg. Ameriški center za nadzor nad boleznimi in preventivo pa ocenjuje, da pri ljudeh s sistoličnim tlakom med 120 in 139 mmHg obstaja samo tveganje hipertenzije.
Na splošno svetujejo zdravniki svojim pacientom, še posebej ostarelim, naj si skrbno merijo krvni tlak. Slednji naj ne bi smel doseči praga hipertenzije, ki je po mnenju večine zdravstvenih strokovnjakov dejavnik tveganja za bolezni srca, kap in druge zdravstvene težave. Toda izsledki raziskave, izvedene v univerzitetni kliniki Charité v Berlinu kažejo, da so ostareli z visokim krvnim tlakom manj dovzetni za ostale zdravstvene težave. Avtorji raziskave menijo, da bi nekateri osemdesetletniki lahko celo imeli koristi od visokega krvnega tlaka.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta