To je zdravilo za vse in vsakogar

Simona Golob Polič
23.12.2018 03:22

Kamilični čaj pomiri razburjenje, pomaga pri omedlevici, preobčutljivosti, nepogrešljiv je pri vseh živčnih pojavih, vihravosti, notranjem nemiru, nespečnosti, preutrujenosti in duševni razdraženosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čaj, ki razstruplja telo
Profimedia

Že imate vsa darila, praznično okrašeno stanovanje, ki diši po doma pečenih medenjakih? Še ne? So vam ravno zdaj v službi naložili največ dela, vi pa ste utrujeni in v popolnem stresu zaradi vseh pričakovanj, ki ste si jih ali so vam jih drugi naložili, že ko slišite božično pesem, pa se vam zvrti pred očmi. Privoščite si kamilični čaj, najboljši je tisti v družbi prijateljice, z dodatkom meda ali limone.

Vonj po otroštvu

Kamilica, lat. Matricaria chamomilla, sodi med najbolj znane zdravilne rastline. Ljudje ji pravijo tudi gomilca, gomilica, kamenika, hermanek, kamilca, komilica, kumilica, maternik, mrvca, rumenek, vonjavka. Spada v družino nebinovk in raste po vsej Evropi. Večina se nas iz otroštva spominja vonja kamiličnega čaja. Čaj pijemo ali vdihavamo njegovo soparo zaradi blagodejnega, protivnetnega in pomirjevalnega učinka.

Uspeva v pisani družbi.
Profimedia

Nabiramo jih v sončnih dneh

Cvete od maja do avgusta. Uporabni in zdravilni so cvetovi. Na vrtu jo posejemo v bližino fižola, ker privabi nase uši in zaščiti fižol pred njihovim napadom. Dobro se počuti tudi v družbi krompirja in pora.

Več kot sto zdravilnih učinkovin

Zdravilne učinkovine v kamilici so eterična olja, smole, grenčine, fosforna kislina, gumi, maščobe, vosek, več organskih kislin, najbolj znano v kamilici je kamilično olje, ki je glavna zdravilna snov kamilice. Sveže olje je temno modre barve, zaradi azulena, snovi, ki je v kamilici, in preprečuje vnetja.
Vsebuje več kot sto različnih snovi, prav zaradi tega je zdravilni učinek kamilice tako razvejan, saj mikrobi niso sposobni razviti odpornosti na toliko snovi hkrati, kar je prednost zelišč v naravni obliki. Rastline v naravi vsebujejo veliko število naravnih snovi, zato delujejo bolje od farmacevtsko pripravljenih produktov.

Posušenih kamilic se čim manj dotikamo.
Sunrisebotanics

Najpogosteje jo uživamo v obliki čaja

Kamilični čaj bi morali piti tudi, ko smo zdravi in se dobro počutimo, saj bomo s tem preprečili razvoj mnogih bolezni. Mnogi pijejo kamilični čaj pred spanjem, saj sprošča in umirja, odpravlja nespečnost in poskrbi za dober spanec.
Kamilica ima protivirusne, protirakave lastnosti, razstruplja telo, deluje antibakterijsko, lajša bolečine in skrbi za vitalnost našega telesa. Učinkovito deluje na vse vrste mikrobov, je najboljše naravno zdravilo za zdravljenje virusnih, bakterijskih in glivičnih okužb. Pomaga pri uničevanju rakastih celic, brez nezaželenih stranskih učinkov. Enostavno si jo pripravimo v čaju. Kamilični čaj znižuje tudi krvni sladkor. Deluje protivnetno, pospešuje regeneracijo poškodovanih tkiv in vpliva na znižanje alergijskih reakcij. Kamilica uravnava naravni bioritem in delovanje imunskega sistema. Je najboljše naravno sredstvo za čiščenje telesa, s svojimi spojinami nase veže toksine in druge odpadne snovi v telesu, kot so kisline in topila, ter jih skupaj z urinom izloča iz telesa. Kamilica je odličen antiseptik za razkuževanje in celjenje ran.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta