Črni petek je za trgovce zlat. A ni vse zlato, kar se sveti

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
24.11.2019 05:04

Potrošniški sveti praznik se je dodobra zasidral tudi pri nas. A na ta dan prav tako ni vse zlato, kar se sveti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sao Paulo v Braziliji lani: Ljudje so se bili za izdelke pripravljeni tudi stepsti.
Epa

Če bi sodili po vse večjih kupih reklam in katalogov, ki jih dobivamo v naše nabiralnike, je black friday oziroma črni petek nekaj, kar se začne že proti koncu oktobra, sega čez ves november in se potem decembra prevesi v Miklavževa in božična znižanja. Kajti pri nas ne samo da smo spet povsem nekritično prevzeli še eno od zahodnih potrošniških navad, zdi se, da smo pri tem postali še veliko bolj ameriški od Američanov. Podatek, da je črni petek dejansko šele 29. novembra, se zdi nepomemben.
V ZDA četrti četrtek v novembru praznujejo zahvalni dan, ki temelji na nekdanjem izrazu hvaležnosti ob žetvi. Praznik ima večstoletno tradicijo, prvi dokumenti o njegovem praznovanju med belimi naseljenci Amerike segajo v začetek 17. stoletja. Še vedno se na ta dan Američani zberejo v družinskem krogu in si privoščijo pojedino, ki jo večinoma sestavljajo puran, sladki krompir, brusnična omaka in različne pite. Zahvalni dan je državni praznik, vmesni dan med praznikom in vikendom, torej v petek, pa si je večina zaposlenih že pred desetletji vzela dopust in se že navsezgodaj zapodila v trgovine po nakup božičnih daril. Tako ta dan že od začetka 50. let velja za začetek božičnih razprodaj, fenomen črnega petka pa je novejšega datuma.
Prva omemba črnega petka sicer sploh ni povezana z nakupovanjem. Leta 1951 in nato še leto kasneje so v strokovni reviji Factory Management and Maintenance tako poimenovali množično "obolevanje" zaposlenih na dan po zahvalnem dnevu, da so si tako zagotovili štiri proste dni. A takrat je izraz hitro potonil v pozabo.

Pa še spletni ponedeljek

Črni petek je danes največji nakupovalni praznik na svetu, ki se je razpotegnil na pet dni in traja od zahvalnega četrtka pa vse do spletnega ponedeljka, ki mu pravijo cyber monday. Začelo se je v začetku tisočletja, ko so leta 2004 v raziskavi, ki so jo opravili pri ameriškem spletnem trgovcu Shop.org, opazili, da največ nakupov ni bilo opravljenih na črni petek, ampak naslednji ponedeljek. To so bili časi, ko je večina ljudi doma imela le počasno spletno povezavo, mnogi pa dostopa do interneta sploh niso imeli. Tako so po vikendu nakupovalne abstinence v ponedeljek prišli na delovna mesta, in ker je bil tam boljši dostop do spleta, naročili želeno blago. Izraz cyber monday, spletni ponedeljek, naj bi bila skovala Ellen Davis iz ameriškega trgovskega združenja in Scott Silvermann, direktor podjetja Shop.org, ki ga je leta 2005 tudi prvič uporabilo za oglaševanje. Podobno idejo je sicer že leta 2003 imel Tony Valado, ki je delal pri spletnem podjetju 1800Flowers.com. Valado si je omislil white wednesday, belo sredo, dan za spletno nakupovanje pred zahvalnim dnevom, a ta ideja se ni obnesla tako kot cyber monday.

Česa ne kupujte na črni petek

Čeprav se zdi, da so nekatere ponudbe v okviru razprodaj na črni petek res ugodne, pa si velja zapomniti, da ni vse zlato, kar se sveti, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Nekatere cene so lahko zaradi nakupovalne mrzlice še višje kot sicer, zato je bolje, da nakup preložite.

Igor Napast

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta