(VIDEO) Ukrajina: V eksploziji na Krimu uničene ruske rakete

STA, M.R.
21.03.2023 08:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred dnevi je minila 9. obletnica ruske aneksacije Krima.
EPA

"Z eksplozijami se nadaljuje proces ruske demilitarizacije in pripravlja ukrajinski polotok Krim na deokupacijo," je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Po navedbah proruskega guvernerja Krima Sergeja Aksjonova je ruska zračna obramba sestrelila več ukrajinskih brezpilotnih letal. V napadu naj bi bil ranjen 33-letni moški, ki so ga že odpeljali v bolnišnico. Prav tako naj bi bilo poškodovano električno omrežje, zagorelo naj bi več stavb. O uničenju raket pa ruske oblasti zaenkrat niso poročale, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Na polotoku, ki si ga je leta 2014 po mednarodno nepriznanem referendumu priključila Rusija, je od začetka invazije na Ukrajino odjeknilo več eksplozij na vojaških objektih. Izvedenih je bilo tudi več napadov z brezpilotnimi letali. Nazadnje je Rusija poročala, da je ta mesec preprečila obsežen ukrajinski napad z brezpilotnimi letalniki na Krim. Prav tako je oktobra obtožila Kijev, da je z droni napadel pristanišče Sevastopol.

Japonski premier na obisku v Ukrajini

Japonski premier Fumio Kishida je danes prispel v Kijev, kjer se bo sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu izrazil solidarnost ter trdno podporo. Kmalu po prihodu je premier obiskal Bučo, kjer naj bi ruske sile lani izvedle poboje civilistov. Ukrajina je njegov obisk že pozdravila in ga označila za pomemben znak podpore.

"Ta zgodovinski obisk je pomemben znak solidarnosti in sodelovanja med Ukrajino in Japonsko. Japonski smo hvaležni za njeno močno podporo in prispevek k naši prihodnji zmagi," je na Twitterju zapisala namestnica ukrajinskega zunanjega ministra Emina Džaparova.

Kishida je bil v ponedeljek na obisku v Indiji, od koder naj bi se vrnil v Tokio, a je namesto tega poletel na Poljsko, kjer se je vkrcal na vlak na poti v Ukrajino.

Japonsko zunanje ministrstvo je napovedalo, da bo Kishida tam izrazil "spoštovanje do poguma in vztrajnosti ukrajinskega naroda" ter v imenu Japonske in skupine G7, ki ji Tokio trenutno predseduje, ponudil "solidarnost in neomajno podporo Ukrajini".

V sredo naj bi se nato Kishida vrnil na srečanje z državnim vrhom na Poljskem, v četrtek pa pripotoval nazaj v Tokio.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva sta v času njegovega obiska dva strateška ruska bombnika tupoljev Tu-95MS ob spremstvu bojnih letal preletela Japonsko morje. Kot je še dodalo ministrstvo je bil let načrtovan in je potekal v skladu z mednarodnim pravom in nad nevtralnimi vodami, poroča portal Deutsche Welle.

Japonski premier je zadnji izmed voditeljev skupine G7, ki se je odpravil na obisk v Ukrajino. Nazadnje se je z Zelenskim v Kijevu februarja srečal ameriški predsednik Joe Biden. Skupino poleg ZDA in Japonske sestavljajo še Kanada, Francija, Nemčija, Italija in Združeno kraljestvo.

Japonska stran je ves čas navajala, da razmišljajo o organizaciji obiska, a naj bi veliko oviro predstavljala varnost in logistični izzivi, piše AFP.

Japonska se je pridružila zahodnim zaveznicam pri uvajanju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino in nudi podporo Kijevu. Državi je poslala tudi obrambno opremo in ponudila pomoč tistim, ki bežijo pred vojno. Ne nudi pa Ukrajini vojaške pomoči, saj povojna ustava vojaške zmogljivosti države omejuje na strogo obrambne.

Kitajci krepijo vezi z Rusi

Kitajski predsednik Xi Jinping se je v Moskvi sestal z ruskim predsednikom vlade Mihailom Mišustinom in se zavezal, da bo Peking še naprej prednostno obravnaval in krepil vezi z Moskvo. Prav tako je ruskega predsednika Vladimirja Putina povabil, naj še letos obišče Kitajsko.

"Premier Li Qiang bo še naprej dajal prednost celovitemu strateškemu partnerstvu med Kitajsko in Rusijo," je po poročanju ruskih medijev dejal Xi ter državi označil za veliki sosednji sili in pomembni strateški partnerici.

Kitajski predsednik Xi Jinping in predsednik ruske vlade Mihailo Mišustin
EPA

Prav tako je sporočil, da je v ponedeljek Putina povabil, naj še letos, ko bo lahko, obišče Kitajsko. Kitajski predsednik je na prvi obisk v Moskvi po začetku ruske invazije na Ukrajino prispel v ponedeljek. Že ob prihodu je poudaril pomen krepitve rusko-kitajskih odnosov in prizadevanj za multipolarnost v svetu, ki bo temeljila na načelih Ustanovne listine Združenih narodov.

"Smo partnerji v celovitem strateškem sodelovanju. Prav ta status določa, da morajo med našima državama obstajati tesne vezi," je takrat dejal Xi.

S Putinom bosta med tridnevnim obiskom poleg krepitve strateškega sodelovanja govorila tudi o vojni v Ukrajini, pri čemer naj bi se dotaknila vprašanj, ki so bila izpostavljena v pekinškem mirovnem načrtu za Ukrajino.

Kitajska, ki velja za zaveznico Rusije, ruskega napada ni obsodila, je pa Peking februarja predstavil mirovni načrt za rešitev konflikta. V njem je v 12 točkah med drugim pozval k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvaril pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv zahodnih držav na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta