Več kot 35.000 davčnih zavezancev na Hrvaškem ni prijavilo prihodkov v tujini, grozijo jim visoke kazni

STA, A.L.
23.08.2022 12:05

Hrvaška davčna uprava je začela izdajati opozorila več kot 35.000 davčnim zavezancem na Hrvaškem, ki niso prijavili prihodkov v tujini, piše časnik Jutarnji list.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Po neuradnih podatkih je imelo prihodke v tujini lani okoli 180.000 hrvaških rezidentov.

Davčna uprava je zavezancem na Hrvaškem, ki ustvarjajo prihodke v tujini, februarja letos poslala poziv, naj jih prostovoljno prijavijo. Tistim, ki jih niso prijavili, je zdaj začela pošiljati uradne pozive o začetku postopka obdavčevanja prihodkov iz tujine po uradni dolžnosti.

Davčnim zavezancem bodo z dnem od prejema opozorila začele teči zamudne obresti, ki od 1. julija znašajo 5,31 odstotka, sledila pa bo tudi kazen zaradi neprijavljanja prihodkov v tujini, ki znaša od 500 (67 evrov) do 30.000 kun (4000 evrov).

Na poziv se jih ni odzvalo okoli 35.000

Davčna uprava je doslej poslala opozorila državljanom z najvišjimi prihodki. Septembra jih bodo prejeli še preostali davčni zavezanci, ki se niso odzvali na poziv iz februarja, še piše Jutarnji list.

Za leto 2021 je v zakonitem roku, ki se je iztekel 28. februarja letos, prihodke v tujini, med katere spadajo plače, pokojnine, dividende in drugi dohodki, prijavilo 126.158 davčnih zavezancev od približno 180.000.

Na poziv davčne uprave iz februarja se je do 30. junija letos odzvalo 18.375 davčnih zavezancev, kar pomeni, da se jih na poziv ni odzvalo okoli 35.000.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta