V znak protesta proti prodajanju orožja Izraelu odstopil britanski diplomat

STA, A.L.
19.08.2024 16:28

V znak protesta proti prodajanju orožja Izraelu je odstopil uradnik na britanskem veleposlaništvu v Dublinu Mark Smith, danes poroča britanski BBC.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot je pojasnil Smith, se je za odstop odločil spričo izraelskih vojnih zločinov v Gazi, navkljub katerim Združeno kraljestvo še naprej prodaja orožje Izraelu.
Reuters

Kot je pojasnil Smith, se je za odstop odločil spričo izraelskih vojnih zločinov v Gazi, navkljub katerim Združeno kraljestvo še naprej prodaja orožje Izraelu.

"Vsak dan smo priča jasnim in nespornim primerom vojnih zločinov in kršitev mednarodnega humanitarnega prava v Gazi, ki jih izvaja Izrael," je v sporočilu, v katerem je pojasnil razloge za svoj odstop, zapisal Smith, sicer uradnik za boj proti terorizmu na veleposlaništvu v Dublinu, ki se je v preteklosti ukvarjal z dovoljenji za izvoz orožja na Bližnji vzhod.

"Uničene so bile cele ulice in univerze, humanitarna pomoč je blokirana, civilisti pa pogosto nimajo na voljo varne četrti, kamor bi se lahko zatekli. Napadena so bila reševalna vozila Rdečega polmeseca, šole in bolnišnice pa so redno tarča napadov," je poudaril in našteto označil za vojne zločine. Ob tem je omenil tudi odkrito genocidno namero, ki so jo v preteklih mesecih izrazili tako visoki predstavniki izraelske vlade kot vojske.

Po oceni Smitha tako ne obstaja utemeljitev za to, da bi Združeno kraljestvo še naprej prodajalo orožje Izraelu, vendar se to kljub vsemu nadaljuje. Kot je dejal, je pomisleke glede zakonitosti prodaje večkrat izrazil pristojnim organom na zunanjem ministrstvu, a so ti naleteli na gluha ušesa.

Z zunanjega ministrstva v Londonu so v odzivu sporočili, da posameznih primerov ne komentirajo, da pa je vlada zavezana spoštovanju mednarodnega prava. Več informacij naj bi javnosti posredovali po zaključku pravnega pregleda področja izdajanja dovoljenj za izvoz orožja, ki ga je pred časom odredil zunanji minister David Lammy, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta