V Sloveniji zaradi koronavirusa testirali 13 ljudi, potrjenih okužb ni, v Italiji umrlo že sedem ljudi

A.L., M.R., G.P., STA
24.02.2020 10:02

V Furlaniji - Julijski krajini (FJK) od danes do nedelje 1. marca veljajo izredni ukrepi za zajezitev koronavirusa, potem ko so v sosednjih deželah zabeležili primere okužb in smrtne žrtve. Zaprti so vrtci, osnovne in srednje šole ter muzeji in kulturne ustanove, kulturne, športne in verske prireditve so odpovedane, poročajo italijanski mediji. Oglasilo se je tudi slovensko ministrstvo za zdravje. V Sloveniji za zdaj ni potrjenih primerov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V rdečem območju: Prazna ulica v San Fioranu, ki je v karanteni zaradi izbruha novega koronavirusa. Fotografijo je posnel 35-letni učitelj Marzio Toniolo.
Reuters

V Sloveniji so doslej na koronavirus testirali 13 ljudi, vsi so bili negativni, je na današnji novinarski konferenci dejala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek zaščitni ukrepi, kot so maske, zaradi tega virusa trenutno niso potrebni.
"Potniki, ki se vračajo iz tujine in dobijo bolezenske znake, naj po telefonu kontaktirajo zdravnika. Zaščitno vedenje pa ni potrebno, tudi maske ne. Tudi na Goriškem in v Prekmurju v tem trenutku niso potrebni dodatni ukrepi," je dejala Repar Bornškova. Zagotovila je, da bodo javnost sproti obveščali o spremembah. Že v torek pa se bodo sestali z vodstvi bolnišnic.
Italija je za torek sklicala sestanek pristojnih ministrov sosednjih držav, na katerem se bodo pogovarjali o nadaljnjih ukrepih. Po novem pa bodo na koronavirus testirali tudi bolnike z bolezenskimi z okužbami dihal, ki so obiskali štiri italijanske dežele. Gre za Lombardijo, Benečijo (Veneto), Emilija - Romanja in Piemont.
Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je danes še poudaril, da meja z Italijo ostaja odprta in da je to dobro. Potovanje čez Italijo, uporaba njihovih cest ali letališč je še naprej varna, prav tako prečkanje meje z zahodno sosedo, je še dodal. Tako se na primer v Mursko Soboto vračajo srednješolci, ki so bili v Rimu na ekskurziji in so se za nasvet obrnili na ministrstvo za zunanje zadeve. "Dokler so zdravi, so v tranzitu in bodo po vrnitvi domov nadaljevali šolanje," je še dodal.
Državna sekretarka Repar Bornškova je danes poudarila, da so vsem zdravstvenim zavodom posredovali informacije glede koronavirusa, ne ve pa, kako komunikacija poteka znotraj zavodov. Zdravnikom je nenehno na voljo tudi dežurni epidemiolog za nasvete. "Če želiš priti do informacije, prideš do njih," je odgovorila na kritike iz zdravniških vrst, da od ministrstva in NIJZ niso dobili informacij glede koronavirusa.
Glede možnosti zapiranja izobraževalnih in drugih javnih ustanov je poudarila, da v tem trenutku to ne bi bilo smiselno, saj pri nas še nimamo niti potrjenega primera okužbe. "Vedno se tehta, kako bo tak ukrep vplival na družbo kot celoto in na zdravje družbe. Vsi ti ukrepi so izjemni in bodo imeli velik vpliv tudi na ekonomijo, zato morajo biti dobro pretehtani. Verjetno bo to težka odločitev," pa je dodala Sočanova, ki je navedla še, da je treba pred sprejetjem ukrepov vedeti, ali bodo res pomenili dobrobit za zdravje.
Sočanova je na vprašanje o kužnosti koronavirusa pojasnila, da "če sklepamo po poteku okužb pri drugih boleznih, so ponavadi kot nosilci virusa precej bolj pomembni bolniki kot pa tisti prenašalci, ki so brez simptomov". 
"Vsaka temperatura in kašelj nista koronavirus,"
je še poudarila državna sekretarka. Sočanova pa je spomnila, da gre za kapljično okužbo, ki se prenaša na kratko razdaljo. "To ne pomeni, da se okuži cela soba, če vanjo stopi bolnik," je izpostavila. Previdnostni ukrepi pa so sicer enaki kot pri gripi. Pomembna je higiena rok in kašlja, bolni naj ostanejo doma.
Na današnji novinarski konferenci se je pojavila tudi informacija, da naj bi medtem v UKC Ljubljana že potrdili prvi primer okužbe. Sočanova je pojasnila, da teh informacij za zdaj nima. Da takega primera v tem trenutku nimajo, so pojasnili tudi v bolnišnici.

Zanikali govorice o primeru okužbe na celjskem 

Na Celjskem so se danes dopoldne razširile govorice, da naj bi se nekdo iz Celja okužil s koronavirusom. Zato smo poklicali v celjsko bolnišnico, kjer nam je strokovni direktor Franc Vindišar povedal, da so v bolnišnici doslej opravili dve testiranji zaradi suma okužbe s koronavirusom. Prvo testiranje so opravili pred dnevi, test je bil negativen. Drugo testiranje so opravili danes dopoldne. Kužnino morajo nato fizično odpeljati na Inštitut za mikrobiologijo v Ljubljani, v roku treh ur pa dobijo odgovor, ali je test pozitiven ali ne. Rezultatov drugega testa še nimajo. 

Tudi v FJK vsi testi negativni

Ukrepi v FJK so podobni tistim, ki so jih v prejšnjih dneh že uvedli v Benečiji, Emiliji - Romanji, Lombardiji in Piemontu. V FJK so jih uvedli, čeprav do danes še niso zabeležili primera okužbe z novim koronavirusom.
Po poročanju italijanske radiotelevizije Rai bodo v FJK morebitne okužene z novim koronavirusom namestili v vojašnico pri Lazaretu blizu meje s Slovenijo in ter na gradu v Tricesimu blizu Vidma. V tej italijanski deželi nadzirajo stanje 20 ljudi, pri katerih so sumili na okužbo. Vsi dosedanji testi so bili negativni.

Novi koronavirus v Italiji zahteval sedem žrtev

Novi koronavirus je v Italiji danes zahteval štiri smrtne žrtve. Zadnja je umrla 62-letna ženska iz mesta Como, ki je imela že pred okužbo težave z zdravjem. Umrla sta tudi 84-letnik, ki se je zdravil v bolnišnici v Bergamu na severu države, poleg njega pa še 88-letnik iz kraja Caselle Landi v Lombardiji. Tretja žrtev je onkološki bolnik. Število okuženih v Italiji je medtem preseglo 220, od tega so jih 150 zabeležili v deželi Lombardija.

Ko bo bolezen enkrat prišla v Avstrijo, bo prepozno

Iz strahu pred novim koronavirusom sta bila v nedeljo na meji med Italijo in Avstrijo več ur ustavljena dva vlaka s skupno okoli 500 potniki. Razlog za preplah sta bili dve potnici z vročino in kašljem. Sosednje države so zaskrbljene. V Avstriji razmišljajo celo o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo, kjer so našteli že več kot 180 okuženih.
V Avstriji bo danes zasedal tudi posebni vladni štab z udeležbo zdravstvenega ministrstva in predstavnikov zveznih dežel, ki bo razpravljal o trenutnem stanju glede širjenja koronavirusa in sprejel morebitne odločitve. Te so po besedah notranjega ministra Karla Nehammerja odvisne od ocene strokovnjakov. Avstrijske varnostne oblasti sicer razmere obravnavajo zelo resno, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še dejal Nehammer.

EPA

Posebnih ukrepov kljub nekaterim pozivom še niso sprejeli v Švici

Avstrijske oblasti so zeleno luč za nadaljevanje poti vlakov dale malo pred polnočjo. Številni so pot nadaljevali proti Münchnu, pri tistih, ki so izstopili v Avstriji, pa so oblasti zabeležile osebne podatke, piše nemška tiskovna agencija dpa.
Razvoj razmer v Italiji sicer pozorno spremljajo tudi njen preostale sosede, vključno s Slovenijo. V Franciji se po besedah ministra za zdravje Olivierja Verana pripravljajo na morebitno epidemijo, češ da je možnost novih primerov bolezni v Franciji "zelo verjetna".

EPA

Šolske izlete v Italijo je že v nedeljo zvečer do nadaljnjega prepovedala Grčija

Hrvaško ministrstvo za izobraževanje je danes srednjim in osnovnim šolam svetovalo, naj odpovejo vsa za prihodnji mesec dni predvidena potovanja v Italijo. Ob tem so jih pozvali, naj o vseh predvidenih šolskih izletih v Italijo do konca junija obvestijo ministrstvo po elektronski pošti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta