SVET

Srbija in Kosovo dosegla dogovor za umiritev napetosti glede registrskih tablic

STA, M.R.
24.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

To je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in pojasnil, da bo Kosovo prenehalo z aktivnostmi glede preregistracije, Srbija pa izdajati nevtralne tablice.

"Imamo dogovor. Z velikim veseljem sporočam, da sta glavna pogajalca Kosova in Srbije v okviru pogovorov pod pokroviteljstvom EU sklenila dogovor o ukrepih za izognitev nadaljnjemu zaostrovanju napetosti in da se povsem osredotočita na predlog za normalizacijo odnosov," je po današnjih pogovorih srbskega pogajalca Petra Petkovića in kosovskega Besnika Bislimija v Bruslju na Twitterju sporočil Borrell.

Na pogovorih pod vodstvom posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslava Lajčaka so se dogovorili, da bo Kosovo prenehalo z aktivnostmi, povezanimi s preregistracijo vozil. Srbija pa bo prenehala izdajati registrske tablice z oznakami kosovskih mest, je še sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

V kasneje objavljeni izjavi je napovedal, da bo strani v prihodnjih dneh povabil na pogovore o nadaljnjih korakih v okviru predloga za normalizacijo odnosov, ki ga je septembra predstavil Lajčak, podprli pa sta ga Nemčija in Francija. "V primeru oviranja katere od strani lahko posrednik EU proces ustavi," je poudaril Borrell.

"EU bo zagotovila, da bodo vsa ključna vprašanja in načela, povezana z normalizacijo, naslovljena v okviru predloga," je dodal. Poudaril je, da se strani strinjata, da morajo biti pretekli dogovori, doseženi v okviru dialoga, izpolnjeni.

Lajčak se je v prvem odzivu po pogovorih zahvalil obema pogajalcema, pa tudi zunanjemu ministrstvu ZDA in ameriški diplomaciji za podporo.

Kosovski pogajalec Bislimi je medtem sporočil, da je treba po današnjem dogovoru nadaljevati "intenzivne pogovore na podlagi predloga EU za normalizacijo odnosov, ki ga podpirata Nemčija in Francija".

Iz srbskega urada, pristojnega za Kosovo, pa so sporočili, da je Priština pristala na vse, kar je zavračala v zadnjih dneh, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. "Poved v izjavi EU, da morajo biti izpolnjeni vsi pretekli dogovori, doseženi v okviru dialoga, je velik uspeh za Srbijo," so zapisali.

Že tako zaostrene odnose med Kosovom in Srbijo je še dodatno zaostrila odločitev Prištine o zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi. Na Kosovu bi morali globe začeti izdajati v torek, a je kosovski premier Albin Kurti v zadnjem hipu sporočil, da je na predlog ZDA za 48 ur preložil začetek izdajanja glob. Tako sta strani danes vendarle našli dogovor za umiritev napetosti.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?