Španija zasegla starodaven zlati nakit, ukraden v Ukrajini, aretirali tudi duhovnika

STA
23.10.2023 16:48

Enajst kosov, med katerimi so ogrlice, zapestnice in uhani, je bilo med letoma 2009 in 2013 razstavljenih v muzeju v Kijevu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po navedbah policije so predmeti imeli ponarejene dokumente v angleškem, ukrajinskem in španskem jeziku.
Reuters

Španska policija je danes sporočila, da je zasegla zlat nakit iz obdobja med 8. in 4. stoletjem pred našim štetjem v skupni vrednosti več kot 60 milijonov evrov. Predmeti, ki so bili v preteklosti razstavljeni v muzeju v Kijevu, so bili ukradeni in nezakonito odpeljani iz Ukrajine.

Enajst kosov, med katerimi so ogrlice, zapestnice in uhani, je bilo med letoma 2009 in 2013 razstavljenih v muzeju v Kijevu, iz Ukrajine pa so jih pretihotapili pred letom 2016, je pojasnila policija in dodala, da so jih tihotapci nato skušali prodati v Madridu.

Po navedbah policije so predmeti imeli ponarejene dokumente v angleškem, ukrajinskem in španskem jeziku, da bi bilo videti, kot da pripadajo ukrajinski pravoslavni cerkvi.

V okviru operacije, ki je bila izvedena s pomočjo oblasti v Ukrajini, Albaniji, Bolgariji, na Cipru in v Severni Makedoniji, so aretirali tri španske in dva ukrajinska državljana. Eden od njih je duhovnik pravoslavne cerkve.

Policija je preiskavo začela leta 2021, potem ko je bil eden od kosov prodan poslovnežu v Madridu. To je preiskovalce pripeljalo do ostalih predmetov, ki so jih zasegli prejšnji mesec. Predmete sedaj preučujeta španski nacionalni arheološki muzej in državni inštitut za kulturno dediščino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta