Raketni napad na Ukrajino: "Ves svet mora razumeti, kdo je kdo"

M.R.
08.05.2024 08:00

Rusija je zgodaj zjutraj izvedla nov obširen napad z raketami in droni na Ukrajino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinska vojska z lučjo išče drone nad Kijevom.
REUTERS

"Na dan spomina in zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni je nacist Putin začel širok raketni napad na Ukrajino. Na infrastrukturo v Lvovu, Vinici, Kijevu, Poltavi, Krivohradu, Zaporožju in Ivano-Frankovsku je bilo izstreljenih več kot 50 raket in več kot 20 dronov tipa shahed," je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zapisal na omrežju X.

"Vse nujne službe so na terenu in že delajo na odpravljanju posledic ruskega terorja. Ves svet mora razumeti, kdo je kdo. Svet ne sme dati priložnosti novemu nacizmu," je še dodal.

Ruski napadi so bili usmerjeni predvsem v energetsko infrastrukturo v Ukrajini, so povedali predstavniki ukrajinskih oblasti. "Še en množičen napad na našo energetsko industrijo!" je zapisal ukrajinski minister za energetiko Herman Halušenko na omrežju Telegram. 

Tarča so bili objekti za proizvodnjo in prenos električne energije po večjem delu države. Vse napadene tarče z izjemo Zaporožja so daleč stran od prve bojne linije. Večjo škodo so napadi povzročili v treh termoelektrarnah, so zjutraj sporočili iz zasebnega ukrajinskega podjetja DTEK. "Oprema je huje poškodovana," je objavila družba na Telegramu. 

V osrednji regiji Poltava je objekt energetske infrastrukture zadel dron, ki je izzval požar, je na Telegramu zapisal regionalni guverner Poltave Filip Pronin. Po prvih podatkih pri tem ni bil nihče poškodovan.

Guvernerja regij Vinica in Zaporožje sta povedala, da so bili v napadih poškodovani ključni objekti civilne infrastrukture, podrobnosti pa nista navajala. 

Nad Kijevom delovala protizračna obramba

Vodja kijevske obrambe Serhij Popko pa je zatrdil, da so uničili vse projektile, ki so ciljali prestolnico. Po njegovih besedah večje škode ni bilo, prav tako ne poškodovanih. Priče, ki jih navaja agencija Reuters, naj bi povedale, da so nad Kijevom slišale glasne eksplozije in da je šlo verjetno za prestrezanje raket s protizračno obrambo. 

Protizračna obramba je delovala tudi nad Lvovom v bližini meje s Poljsko. Tudi tam je po poročanju predstavnikov lokalnih oblasti odjeknilo več eksplozij. 

Rusija je v zadnjih mesecih okrepila napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Pri tem Moskva zanika, da so tarča civilisti, in trdi, da je ukrajinski energetski sistem legitimna tarča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta