Poljska: Zmagala Tuskova Državljanska koalicija, konservativna PiS druga

STA, J.K.
09.06.2024 22:02

PiS je občutno poslabšala svoj rezultat izpred petih let. Po napovedih naj bi v novem sklicu Evropskega parlamenta, kjer je v skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), imela 19 poslancev, šest manj od sedanjih 25.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavje v štabu premierja Donalda Tuska. 
Reuters

Na evropskih volitvah na Poljskem je glede na rezultate vzporednih volitev zmagala vladajoča proevropska Državljanska koalicija (KO) premierja Donalda Tuska, ki je dobila 38,2 odstotka glasov. Na drugem mestu je konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS) s 33,9 odstotka glasov. Sredinska proevropska Državljanska koalicija, ki je članica Evropske ljudske stranke (EPP), je glede na rezultate vzporednih volitev osvojila 38,2 odstotka glasov in tako dosegla približno enak rezultat kot leta 2019, po napovedih naj bi imela 21 evropskih poslancev.

"Poljska je pokazala, da tu zmagujejo demokracija, poštenost in Evropa - zahvaljujoč vam. Deset let smo čakali na to prvo mesto, zelo sem vesel, imamo pravico biti srečni in ganjeni," je po poročanju tujih tiskovnih agencij v odzivu na napovedi rezultatov dejal zadovoljni Tusk. Na drugem mestu je s 33,9 odstotka glasov opozicijska konservativna stranka PiS, ki je tako občutno poslabšala svoj rezultat izpred petih let, ko je dobila nekaj več kot 45 odstotkov glasov. Po napovedih naj bi v novem sklicu Evropskega parlamenta, kjer je v skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), imela 19 poslancev, šest manj od sedanjih 25.

Opozicijska konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS) je dobila 33,9 odstotka glasov. 
Reuters

Na tretje mesto se je glede na rezultate vzporednih volitev uvrstila skrajno desna Konfederacija, ki je prejela 11,9 odstotka glasov. To je skoraj dvakrat več kot pred petimi leti, ko je prejela 4,5 odstotka glasov. Po napovedih naj bi imela šest evroposlancev.

Vzporedne volitve, ki jih je za poljske televizijske postaje TVP, TVN in Polsat na 845 voliščih izvedla družba Ipsos, so ob tem pokazale, da se je današnjih evropskih volitev na Poljskem udeležilo nekaj manj kot 40 odstotkov volivcev. Udeležba je bila tako za približno pet odstotnih točk nižja kot leta 2019, vendar precej višja od volitev v Evropski parlament v letih 2004, 2009 in 2014, ko se je gibala med 20 in 25 odstotki.

Poljska je z 53 sedeži v Evropskem parlamentu peta med članicami EU po številu sedežev - za Nemčijo, Francijo, Italijo in Španijo. V primerjavi z letom 2019 ima tokrat enega evropskega poslanca več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta