Podpredsednica Argentine Cristina Kirchner obsojena na šest let zapora

STA, Va
07.12.2022 07:29
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cristina Fernandez de Kirchner
Reuters

Podpredsednico Argentine Cristino Kirchner je tričlanski sodni senat v torek obsodil na šest let zaporne kazni in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij zaradi korupcije. Kirchner vse obtožbe, ki se nanašajo na njeno predsedovanje od leta 2007 do leta 2015, zavrača. Sodba še ni pravnomočna. 69-letna političarka sicer kaj kmalu ne bo šla v zapor, ker ima kot podpredsednica in članica državnega kongresa imuniteto in pritožbeni postopek lahko traja več let. Političarka je v odzivu po razsodbi napovedala, da se na volitvah prihodnje leto ne namerava več potegovati za nobenega od položajev.

Sodišče jo je obsodilo, ker naj bi bila prek javnih projektov poneverila kar milijardo dolarjev. Posle je dajala gradbenemu magnatu Lazaru Baezu, ki je povezan z njeno družino. Obsodba se nanaša na poneverbe, jo je pa sodišče oprostilo obtožb vodenja kriminalne združbe, za kar bi lahko dobila tudi do 12 let zapora. Gre za prvi primer obsodbe podpredsednika Argentine zaradi kaznivega dejanja v času opravljanja funkcije.

Podporniki Kirchnerjeve, ki je leta 2007 na položaju argentinskega predsednika nasledila moža Nestorja Kirchnerja, so se po razsodbi odpravili na ulice v središču Buenos Airesa.

Podporniki političarke na ulicah Buenos Airesa.
Reuters
EPA

Tožilca Diego Luciani in Sergio Mola sta trdila, da je bilo podjetje Baez ustanovljeno z namenom poneverjanja prihodkov z javnimi razpisi, za katere so bili značilni izjemno visoki stroški, velikokrat pa nato projekti niti niso bili dokončani. Po 12 letih vladavine Kirchnerjevih je podjetje izginilo.

Cristina Kirchner, ki je prejšnji mesec svoje preganjalce primerjala s strelskim vodom, sodstvo označuje za lutko desničarskih sil, pri čemer naj bi pomagali opozicijski mediji. Tudi tokrat se je odzvala z besedami, da "nobenih od laži niso dokazali" ter da jo je obsodila "pravna mafija".

Kirchnerjeva ostaja voditeljica levega dela argentinskega peronističnega gibanja in po anketah javnega mnenja uživa okrog 38-odstotno podporo, ne glede na to, kaj naredi. Pri tem se sooča še z obtožbami o pranju denarja skupaj s sinom in hčerko.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta