Po aretaciji domnevnih načrtovalcev terorističnega napada koncerti Taylor Swift ta konec tedna na Dunaju odpovedani

Va, STA
07.08.2024 19:46

Eden od aretiranih je prisegel zvestobo skrajni skupini Islamska država.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Taylor Swift 1. avgusta v Varšavi. Priljubljena glasbenica je sredi turneje. 
Profimedia

"Zaradi potrditve vladnih uradnikov o načrtovanem terorističnem napadu na stadionu ErnstHappel nimamo druge izbire, kot da zaradi varnosti koncerte odpovemo," je sporočil organizator, podjetje Barracuda.

Kupnino za vstopnice bodo avtomatično povrnili v desetih delovnih dneh.

Aretirani "je bil osredotočen na koncerte"

Domnevna načrtovalca terorističnih napadov na prireditvah na širšem območju Dunaja so aretirali enega na Dunaju, drugega pa v mestu Ternitz južno od prestolnice.

Kot je na sredini tiskovni konferenci povedal generalni direktor za javno varnost na avstrijskem notranjem ministrstvu Franz Ruf, je 19-letnik, ki so ga prijeli v Ternitzu, prisegel zvestobo skrajni skupini Islamska država.

Po dosedanjih podatkih se je 19-letnik, sicer avstrijski državljan, radikaliziral na spletu. Pri njem so zasegli kemične snovi, ki jih še analizirajo. Policija je iz bojazni glede eksploziva preventivno evakuirala več hiš v Ternitzu in del doma za upokojence, poroča APA.

Kot je še dejal Ruf, so "ugotovili ustrezna pripravljalna dejanja in tudi, da je bil 19-letnik osredotočen na koncerte Taylor Swift na Dunaju".

Ali bi lahko bilo poleg omenjenih dveh aretacij še več, Ruf ni mogel povedati. Kot je dejal, preiskava še poteka.

Po sporočilu policije odpoved

Načelnik dunajske policije Gerhard Pürstl je ob tem napovedal, da bodo na koncertih - zgoditi bi se morali od četrtka do sobote - ameriške pop zvezdnice izvajali okrepljen nadzor, pri čemer bo posebej osredotočena na nadzor dostopa na prizorišče in osebne preglede.

Na vprašanje o morebitni odpovedi koncertov je načelnik dunajske policije odgovoril, da jih policija ne more odpovedati, mora pa zagotoviti njihovo varno izvedbo. Ruf pa je dodal, da bodo ugotovitve preiskave posredovali organizatorjem koncertov. Nekaj ur pozneje so organizatorji koncerte odpovedali.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta