Orban in vsi njegovi izzivalci

Urška Mlinarič
20.05.2021 06:30
Župan Budimpešte Karacsony si želi na parlamentarnih volitvah aprila prihodnje leto izzvati Orbana, a bo najprej moral dobiti podporo združene opozicije
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Budimpešte Gergely Karacsony velja za najresnejšega izzivalca premiera Viktorja Orbana.
Robert Balen

"Nimam ambicije voditi združene opozicije. Če želi opozicija zmagati na prihodnjih parlamentarnih volitvah, bo morala najti drugega kandidata, saj želim sam mandat župana opraviti v celoti." Tako je še pred dobrim letom in pol na vprašanje, ali je na parlamentarnih volitvah leta 2022 pripravljen stopiti na čelo združene opozicije, v intervjuju za Večer odgovoril Gergely Karacsony, župan Budimpešte. Prav s pomočjo združene opozicije mu je uspelo zmagati na lokalnih volitvah v madžarski prestolnici in prvič po letu 2010 zadati hud udarec predsedniku vlade naše vzhodne sosede Viktorju Orbanu (Fidesz).

Zdaj pa si je liberalni župan madžarske prestolnice premislil. Minuli konec tedna je napovedal, da želi kot kandidat opozicije na volitvah aprila prihodnje leto izzvati Orbana. "Čutim, da je Madžarska v težavah, naša država pa je razdeljena do skrajnosti. Rad bi delal za poenotenje Madžarske," je dejal ob napovedi kandidature. Ob tem je svoj program za ponovno združitev Madžarske poimenoval Gibanje 99 odstotkov proti 1 odstotku. Kajti, kot je prepričan Karacsony, zdaj en odstotek Madžarske zatira 99 odstotkov drugih in čas je, da veljavo dobi teh 99 odstotkov.

Šestinštiridesetletnega Karacsonya, ki prihaja iz stranke Parbeszed (Dialog), so podprli že socialisti (MSZP) in zeleni (LMP), a se bo za položaj skupnega opozicijskega kandidata moral potegovati na jesenskih primarnih volitvah opozicije. Pri tem je nedavna raziskava inštituta Civitas Hungary pokazala, da ima župan Budimpešte, politolog po izobrazbi, kljub veliki priljubljenosti v prestolnici v združeni opoziciji šestih strank resne izzivalce. Po glasovih je bil v raziskavi skoraj izenačen s predsednikom skrajno desne stranke Jobbik Petrom Jakabom. Možnost uvrstitve v drugi krog pa se nasmiha tudi evropski poslanki Klari Dobrev iz vrst Demokratične koalicije. Poslanka je soproga nekdanjega predsednika vlade Ferenca Gyurcsanya, ki se je moral leta 2009 posloviti, potem ko je v javnost pricurljal posnetek, na katerem je strankarskim kolegom priznal, da v vladi madžarski javnosti lažejo o gospodarskem položaju države.

V primerjavi z Karacsonyem, ki je priljubljen predvsem v prestolnici, je Jakab, učitelj zgodovine iz Miskolca na severovzhodu države, ki je Jobbik prevzel po razkolu v stranki pred dvema letoma, zelo priljubljen med preprostimi ljudmi, v delavskem razredu, saj jih zna nagovoriti z retoriko, ki jim je blizu. "V nastopih je, v primerjavi z uglajenimi fanti iz budimpeške elite, brezkompromisen. Prav tako odlično obvlada komunikacijo na družabnih omrežjih. Veliko ljudi iz manjših mest in z vasi ima občutek, da je eden od njih, česar za druge kandidate opozicije, ki se prav tako nameravajo potegovati za položaj skupnega premierskega kandidata, ni mogoče reči," je za Večer povedal madžarski kolega Balazs Csekö.

Združeni nastop opozicije z le po enim kandidatom v vsakem od 106 volilnih okrajev in skupnim premierskim kandidatom nasproti Orbanu in njegovemu Fideszu je glede na volilni sistem, ki si ga je sedanja oblast povsem ustrojila po meri zmagovalca, tudi edina možnost, ki jo lahko pripelje do volilne zmage. Pri tem ​Fidesz, ki ima močno volilno bazo na podeželju in v manjših krajih, seveda ne sedi križem rok. Vlada je močno priprla finančno pipico vsem mestom, ki jih vodijo opozicijski župani, in pri tem madžarska prestolnica ni izjema. Vrstijo pa se tudi napadi preko medijev, ki jih obvladuje oblast po različnih prijateljskih klientelističnih povezavah. "Potencialne opozicijske kandidate za predsednika vlade označujejo za lutke, ki naj bi jih v ozadju usmerjal Gyurcsany," poudarja politični analitik Robert Laszlo z inštituta Political Capital. Dodaja, da je uspeh opozicije možen le, če bodo volivce prepričali, da imajo potencial voditi Madžarsko po Orbanu, in če jim bo uspelo na svojo stran privabiti številne neodločene volivce.

Zadnja javnomnenjska raziskava kaže, da sta Fidesz in opozicija v javnomnenjski podpori zelo skupaj, saj slednja za vladajočo stranko zaostaja za le štiri odstotke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta