Objavljeni so tajni dokumenti: Ruska mornarica je pripravljena za napade na tarče v Evropi

M.R.
13.08.2024 16:09

Rusija je svojo mornarico priravila za napade na lokacije globoko v Evropi. Med potencialnim spopadom z zvezo Nato bi lahko napadla z raketami, ki lahko nosijo tudi jedrsko konico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruska podmornica razreda kazan, ki lahko nosi taktično jedrsko oborožitev.
EPA

To piše v tajnih dokumentih, ki so jih videli novinarji časnika Financial Times (FT). Na zemljevidu tarč sta med drugim zahodna obala Francije in britansko pristaniško mesto Barrow-in-Furness, poroča FT. Dokumenti tudi kažejo, kako si je Rusija zamislila spopad z Zahodom, ki da se bo odvijal daleč stran od njenih meja z zvezo Nato. Načrtovani so močni napadi v Zahodni Evropi. 

Ti dokumenti so nastali v obdobju med letoma 2008 in 2014, v njih pa je popis ciljev, ki bi jih napadli bodisi s konvencionalnimi bojnimi konicami bodisi s taktičnim jedrskim orožjem. Ruski častniki izpostavljajo tudi prednosti uporabe jedrskih bojnih konic v zgodnji fazi bojevanja. 

V dokumentu piše, da mornariška "visoka sposobnost manevriranja" omogoča izvajanje "nenadnih in preventivnih napadov" ter "množičnih raketnih napadov iz različnih smeri". Zapisano pa je tudi, da je praviloma jedrsko orožje namenjeno uporabi skupaj z drugimi sredstvi za uničevanje za dosego ruskih ciljev. 

Kaj so tarče?

Tarče ruske baltske flote so v glavnem na Norveškem in v Nemčiji, vključno s pomorsko bazo v Bergnu, in tudi radarske lokacije, objekti specialnih enot. Ruska severna flota bi morala ciljati obrambno-industrijske tarče, kot je podmorniška ladjedelnica v Barrow-in-Furnessu na severozahodu Anglije. V bližini je kot tarča označena tudi industrijska lokacija v Hulli. 

Načrtovani so tudi morebitni boji v Črnem morju, Kaspijskem jezeru in na Pacifiku. Scenarij vključuje tudi vojne s trenutnimi zaveznicami, kot so Kitajska, Iran, Azerbajdžan in Severna Koreja. 

Nekdanji častnik Nata William Alberque, ki sedaj dela za think tank Stimson center, je povedal, da je na zemljevidih označen le manjši del, sicer na stotine, morda celo na tisoče tarč, ki vključujejo vojaške in infrastrukturne cilje v Evropi. 

Ruski MiG-31, ki lahko izstreli tudi supersonične rakete kinžal.
EPA

Analitiki menijo, da bi Rusija napadla Evropo takoj, ko bi se začeli spopadi z Nato-silami na prvi liniji, kot so baltske države in Poljska. "Njihov koncept je totalna vojna," je povedal Jeffrey Lewis, sicer profesor na Inštitutu za mednarodne študije v Middleburyju v Montereyu, ki proučuje nadzor oborožitve. "Oni te stvari (taktične jedrske konice, op. a.) vidijo kot potencialno vojaško orožjeŽeleli jih bodo uporabiti in to zelo hitro," je dodal. 

Taktično jedrsko orožje, ki ga je mogoče izstreliti s kopnega, morja ali iz zraka, ima krajši domet in je manj uničujoče od večjih strateških orožij, ki so namenjena napadom na ZDA. Še vedno pa je bolj uničujoče, kot sta bili jedrski bombi, ki so ju ZDA odvrgle na Nagasaki in Hirošimo leta 1945.

Putin vztrajno grozi Evropi

Ruski predsednik Vladimir Putin je tudi letos grozil ukrajinskim zaveznicam, v želji, da bi preprečil vojaško pomoč Kijevu. "Morajo se zavedati, da so majhne in gosto naseljene države," je opozoril.

Ruski predsednik Vladimir Putin vztrajno omenja evropske države zaradi njihove pomoči Ukrajini.
EPA

Dokument sicer omenja tudi možnost tako imenovanega demonstracijskega napada v času neposredne grožnje z agresivno vojno, ki predvideva detonacijo jedrskega orožja na nekem oddaljenem območju, s čimer naj bi zastrašili Zahod. Taka detonacija bi, kot piše v dokumentih, pokazala "dostopnost in pripravljenost za uporabo natančnega nestrateškega jedrskega orožja" in "namero po uporabi jedrskega orožja"

Jedrsko orožje kot čarobni ključ

Alberque, sicer nekdanji direktor Natovega centra za nadzor oborožitve, razorožitev in neširjenje orožja za množično uničevanje, je dejal: "Želijo si, da bi strah pred uporabo jedrskega orožja postal čarobni ključ, ki na Zahodu odpira priznanje ruski nadvladi." 

Glavna prioriteta Rusije v spopadu z Natom naj bi bila glede na tajne dokumente slabitev vojaškega in gospodarskega potenciala sovražnika. Analitiki menijo, da bi Rusija tako napadla mesta in kritično infrastrukturo, kot je to storila v Ukrajini. 

Znanstveni sodelavec Univerze v Oslu Fabian Hoffmann, ki preučuje jedrsko politiko, je dejal, da je kombinacija jedrskih in konvencionalnih napadov v dokumentu zapisana kot paket signalov sovražniku, "da se stvari resno zapletajo in da bi bilo modro, če bi se začeli z nami pogovarjati o tem, kako lahko to rešimo".      

Evropa trenutno ni zaščitena pred ruskim raketnim napadom

Glede na izračune zveze Nato imajo zaveznice trenutno manj kot 5 odstotkov kapacitet protizračne obrambe, potrebnih za zaščito vzhodnega krila zveze pred ruskim totalnim napadom. Tudi Putin je priznal, da bi lahko bila Evropa bolj ali manj nemočna pred ruskimi raketnimi napadi. 

Rusi nedavno vadili uporabo jedrskega orožja

Nedavne vaje, ki jih je ukazal Putin, kažejo, da so ti tajni dokumenti, ki so sedaj prišli v javnost, še vedno skladni s trenutno rusko vojaško doktrino. 

Junija so namreč ruske oborožene sile vadile natovarjanje protiladijskih manevrirnih raket P-270 iz sovjetske dobe. V Kaliningradu, kjer naj bi Rusi po besedah predstavnikov Nata imeli prijavljene zaloge taktičnih jedrskih bojnih konic, so jih natovarjali na ladjo razreda tarantul. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta