"Možnosti za nesrečo naraščajo": Kaj se dogaja v zračnem prostoru blizu ruske meje?

Va
29.04.2024 18:52

"Če se vam ponoči na avtomobilu ugasnejo luči, postane nevarno. Razmere v baltski regiji blizu Rusije postajajo prenevarne, da bi jih ignorirali," pravi litovski minister. Oglasili so se tudi strokovnjaki za letalski promet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Profimedia

Minuli četrtek in petek sta se bili dve letali finske letalske družbe Finnair, namenjeni iz Helsinkov v Tartu v Estoniji, primorani obrniti in vrniti na izhodišče zaradi oviranja signala GPS, zaradi česar piloti niso mogli zanesljivo leteti.

"Če se vam ponoči na avtomobilu ugasnejo luči, medtem ko vozite, postane nevarno. Razmere v baltski regiji blizu Rusije postajajo prenevarne, da bi jih ignorirali," je za časnik Financial Times povedal Gabrielius Landsbergis, zunanji minister Litve, njegov estonski kolega Margus Tsahkna je bil bolj neposreden: "To, kar se dogaja z GPS-om, razumemo kot del sovražnih aktivnosti Rusije in bomo o njih na vsak način govorili z zavezniki. Takšne akcije so hibridni napad in grožnja našemu narodu in varnosti, zato jih ne bomo ignorirali."

Na desettisoče letov v mednarodnem zračnem prometu je bilo zadnje mesece že oviranih na ta način, zatrjujejo strokovnjaki. 

Ena od teorij je, da poskuša Rusija zaščititi Kaliningrad pred morebitnimi ukrajinskimi napadi z droni. Blizu tega mesta naj bi bilo na težavo zaradi oviranja GPS-signala v marcu naletelo tudi letalo z britanskim obrambnim ministrom Grantom Shappsom, ko se je iz Poljske vračal domov, so navedli v Londonu.

Po besedah strokovnjakinje za GPS-tehnologijo Dane Goward možnosti za nesrečo naraščajo. Čeprav so rezervni sistemi bili na razpolago, jih posadke po njenih besedah niso tako vešče kot GPS-a, prav tako jih vsa letališča niti nimajo: "Ko ukinete GPS, postane letalstvo manj učinkovito in manj varno," je opozorila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta