Lufthansa in letališče Düsseldorf tožita podnebne aktiviste, o tožbi razmišljajo tudi drugi letalski prevozniki

STA, Va
31.07.2023 14:50

Aktivisti so se 13. julija protestno prilepili na letališke steze v Düsseldorfu in Hamburgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nizkocenovni letalski prevoznik Eurowings, ki je v lasti Lufthanse, je krivdo za odpoved 55 letov v celoti pripisal protestom na letališčih.
EPA

Nemški letalski prevoznik Lufthansa bo vložil odškodninsko tožbo zoper podnebne aktiviste iz skupine Last Generation, ki so sredi meseca vdrli na letališke steze letališč v Hamburgu in Düsseldorfu ter za več ur ohromili letalski promet. 

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je tiskovna predstavnica Lufthanse danes pojasnila, da bodo zahtevali odškodnino v imenu vseh družb znotraj skupine, in sicer Austrian Airlines, Swiss Airlines, Brussels Airlines in Eurowings. Kako visoko, ni povedala, strokovnjak za letalstvo Gerald Wissel pa je za časnik Rheinische Post izpostavil, da bo verjetno dosegla več milijonov evrov.

Tožbo zoper podnebne aktiviste bo vložilo tudi letališču v Düsseldorfu, o isti potezi pa razmišljata tudi letalski družbi Condor in Tuifly.

Podnebni aktivisti, ki so želeli opozoriti na onesnaženje, ki ga povzroča letalski promet, so se 13. julija prilepili na letališke steze na letališčih v Düsseldorfu in Hamburgu, podoben protest so že novembra lani organizirali tudi na berlinskem letališču.

Zaradi protestov so bili odpovedani ali preusmerjeni številni leti. Kot poroča dpa, je nizkocenovni letalski prevoznik Eurowings, ki je v lasti Lufthanse, krivdo za odpoved 55 letov v celoti pripisal protestom na letališčih.

Člani aktivistične skupine so se zaradi dogodka znašli tudi pod drobnogledom policije, nekateri od njih so bili v času protestov pridržani. Policijske preiskave v teh primerih še niso zaključene, omenjenim posameznikom pa zdaj grozi še, da bodo tudi odškodninsko odgovarjali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta