Kup denarja, lasulje in kladivo: Objavili so fotografije iz Prigožinove vile v Rusiji

M.R.
12.07.2023 09:52

Ruski medij Fontanka je objavil fotografije, ki prikazujejo notranjost vile ustanovitelja najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožona, ki se nahaja v luksuzni četrti v St. Peterburgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Posnetki so nastali med policijsko racijo, prikazujejo pa orožje in večje količine ameriških dolarjev ter ruskih rubljev, hkrati pa tudi razkošnost, v kateri je očitno živel Jevgenij Prigožin. Na eni fotografiji je tudi veliko kladivo, ki nosi napis "za pomembna pogajanja"

Preiskovalci so na steni našli tudi fotografijo z odsekanimi glavami. Sicer pa so naleteli tudi na priznanja in nagrade, vključno z lento, ki jo je Prigožin dobil od guvernerja St. Peterburga Aleksandra Beglova, ki je njegov dolgoletni tekmec. 

Na eni fotografiji je prikazana uniforma z odlikovanji, našli pa so tudi potrdilo, da je medaljo Heroj Rusije dobil 20. junija lani. 

Prostor z medicinsko opremo

Fontanka poroča, da so preiskovalci našli tudi medicinsko opremo, ki je "očitno ostala še iz časov pandemije". Našli so respirator in napravo za kisik. 

Fotografije so objavile tudi ruske televizijske hiše, bile pa so tudi predmet razprave v pogovorni oddaji na kanalu Russija 1. 

Na omrežju Telegram je več kanalov, povezanih s Kremljem, objavilo domnevne fotografije Prigožina v različnih maskah. Želeli so ga prikazati kot sodelavca sudanskega obrambnega ministrstva, poročnika iz Bengazija, diplomata v Abu Dabiju, polkovnika iz Tripolija, sirskega trgovca in poveljnika na bojišču. Preiskovalci so našli tudi več lasulj, ki bi jih lahko uporabljal Prigožin, ki se sicer po glavi brije. 

Televizija Rain je poročala, da je te fotografije prejela od gledalca, ki je trdil, da je bivši uslužbenec enega izmed Prigožinovih podjetij. 

Ponarejeni potni listi

V vili so odkrili tudi ponarejene potne liste, v enem izmed njih je poleg Prigožinove fotografije napisano ime Dimitrij Isakovič. Gre za ime resnične osebe, ki živi v St. Peterburgu, sicer pa je po poreklu iz Estonije in dela kot inštruktor vožnje, poroča portal 24news, ki je stopil v stik z moškim. Povedal je, da ne ve, kako je Prigožin dobil njegove osebne podatke. 

Prigožinu vrnili 10 milijard rubljev

Pred enim tednom so ruske oblasti Prigožinu, ki je trenutno na begu, vrnile 10 milijard rubljev (dobrih 100 milijonov evrov). Gre za denar, ki so mu ga zarubili med policijskimi preiskavami v času oboroženega upora njegove najemniške vojske Wagner. Zaplenili so mu večjo vsoto denarja, pa tudi pet zlatih palic. 

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi pristal na dogovor, da ovržejo obtožbe zoper Prigožina zaradi upora, v zameno pa naj bi Prigožin opustil namere po udaru in se odselil v Belorusijo. 

Prigožin je trdil, da je bil denar namenjen izplačilu plač njegovim borcem in za izplačilo odškodnin družinam umrlih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta