Kateri potni listi so najkoristnejši?

ZUR
09.07.2021 18:10
Japonski potni list odpira vrata v največ držav, afganistanski v najmanj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Četudi pri prečkanju meja v schengenskem območju osebnih dokumentov ni več potrebno pokazati, pa jih je treba imeti pri sebi za primer legitimacije.
Sašo Bizjak

Družba Henley & Partners je objavila nov seznam "najmočnejših" potnih listov, Henley Passport Index, ki med seboj primerja potne liste različnih držav in jih razvršča glede na to, v koliko držav omogočajo neoviran vstop. Na vrh seznama se je znova uvrstil japonski potni list, ki imetnikom omogoča, da v 193 držav vstopijo brez vizuma. Na dnu lestvice so Afganistan (26 držav), Irak (28) in Sirija (29).

Poročilo, ki je bilo izdelano na podlagi podatkov Mednarodnega združenja za zračni transport (IATA), ne upošteva začasnih omejitev zaradi pandemije covida-19. To pomeni, da imajo v resnici lastniki japonskih potnih listov dostop do le 80 držav, kar je toliko kot državljani Savdske Arabije, ki se je uvrstila na 71. mesto (savdski potni list medtem omogoča dostop do samo 58 destinacij). Podobna vrzel med teoretičnim in dejanskim potovalnim dostopom je pravzaprav v vseh državah. Tako v Henleyju opozarjajo, da je mednarodna mobilnost v prvem četrtletju tega leta znašala komaj dvanajst odstotkov v primerjavi z istim obdobjem pred začetkom pandemije.

Preostalih deset mest na lestvici ostaja skoraj nespremenjenih v primerjavi s prejšnjim poročilom, izdanim pred pol leta. Na drugem mestu je singapurski potni list, ki omogoča dostop do 192 držav (zaradi trenutnih ukrepov je to število le 74), tretje mesto si delita južnokorejski in nemški. Večino preostalih mest so kot po navadi zasedle evropske države: na četrtem so se znašli finski, italijanski, luksemburški in španski potni listi, na petem avstrijski in danski, šesto mesto pa zasedajo francoski, irski, nizozemski, portugalski in švedski potni listi. Potna lista Združenih držav Amerike in Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, ki sta še leta 2014 veljala za najmočnejša, sta se uvrstila komaj na sedmo mesto, skupaj z belgijskim, švicarskim in novozelandskim. Slovenski potni list je na seznamu dosegel 12. mesto, kar je enako kot leto poprej, omogoča pa nam potovanje v 182 destinacij brez predhodne ureditve vizuma. Največji preskok je uspel Kitajski in Združenim arabskim emiratom. Kitajska se je od leta 2011 povzpela z 90. mesta na 68., Emirati pa v istem časovnem obdobju s 65. mesta na kar 15.

Kot pravi predsednik Henley & Partners Christian H. Kaelin, ni znano, kako dolgo bodo še veljale omejitve potovanj, že zdaj pa je jasno, da bo svetovna mobilnost prizadeta vsaj še do konca leta. "Krepitev izolacionističnih teženj in deglobalizacije bo nedvomno imela hude posledice. Med drugim bo to dodatno škodovalo svetovnemu gospodarstvu, še naprej pa bo trpelo tudi mednarodno potovanje," je dejal v izjavi za televizijsko mrežo CNN. Kaelin poleg tega svari, da se utegne neenakost še povečati zaradi uvedbe cepilnih potnih listov, saj, kot pravi, obstajajo med državami velike razlike v dostopu do cepiv. V združenju IATA sicer pozdravljajo odločitev, da se cepljenim potnikom omogoči preskok karantene, vendar poudarjajo, da bi morali vsi ljudje uživati v svobodi do potovanja. Kot izpostavljajo, podatki kažejo, da ljudem, ki so cepljeni, ni treba omejevati potovanja, ustrezno kontroliranje pa naj bi tudi necepljenim omogočilo varno potovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta