Joe Biden odstopil od kampanje za vnovično izvolitev, podporo izrazil kandidaturi podpredsednice Kamale Harris

STA, Gr.G.
21.07.2024 20:13

Mislim, da je v interesu stranke in države, da se umaknem, je sporočil ameriški predsednik Joe Biden.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ameriški predsednik Joe Biden je danes sporočil, da odstopa od kampanje za vnovično izvolitev. "Mislim, da je v interesu stranke in države, da se umaknem," je sporočil. V pismu, v katerem sporoča svojo odločitev, je zapisal, da bo razloge za odstop od kampanje navedel v naslednjem tednu.

Piše še, da se bo do izteka njegovega mandata osredotočal na njegove dolžnosti in opravila, po katerih si ga bodo zapomnili.

Kopija pisma, v katerem ameriški predsednik Joe Biden sporoča, da odstopa od kampanje za vnovično izvolitev.
Reuters

Bidnovo sporočilo, ki ga je objavil na družbenem omrežju X, je prišlo po vse večjih pritiskih uglednih članov demokratske stranke, naj se umakne, potem ko se je konec junija izjemno slabo odrezal na televizijskem soočenju z republikanskim kandidatom.

"Čeprav sem se nameraval potegovati za ponovno izvolitev, verjamem, da je v najboljšem interesu moje stranke in države, da odstopim in se do konca mandata osredotočim le na izvrševanje dolžnosti predsednika ZDA," je sporočil Biden.

81-letni Biden je bil prejšnji teden pozitiven na testu za covid-19 in po poročilih zdravnika Bele hiše dobro okreva. Ta teden se namerava srečati tudi z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, ki bo imel govor pred obema domovoma ameriškega kongresa.

epa11490650 (FILE) - US President Joe Biden touts his administration's economic efforts, which he refers to as 'Bidenomics', at Prince George's Community College in Largo, Maryland, USA, 14 September 2023 (reissued 21 July 2024). Joe Biden on 21 July announced he would not seek re-election in November 2024. "While it has been my intention to seek reelection, I believe it is in the best interest of my party and the country for me to stand down and to focus solely on fulfilling my duties as President for the remainder of my term", Biden announced on his X (formerly Twitter) account. EPA/JIM LO SCALZO
EPA

Biden je vse do sedaj vztrajal, da bo nadaljeval kampanjo, čeprav ga je vse več demokratov pozivalo, naj se umakne. V nedeljo je to storil neodvisni senator iz Zahodne Virginije Joe Manchin.

Njegov odstop postavlja letošnjo predsedniško tekmo povsem na glavo, saj se bodo morali demokrati odločili, kdo bo njihov kandidat. Najbrž bo to sedanja podpredsednica ZDA Kamala Harris, čeprav enotnosti v stranki glede tega trenutno še ni.

Reuters

Del demokratov si želi, da bi na konvenciji sredi avgusta v Chicagu Bidnovi delegati izbrali najustreznejšega kandidata ali kandidatko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta