Hrvaška policija obtožena sežiganja telefonov in potnih listov prosilcev za azil

Gr.G.
12.10.2024 16:23

Pri humanitarni organizaciji No Name Kitchen razkrili lokacije osmih "ognjišč", kjer naj bi hrvaški policisti sežigali osebne stvari in dokumente ljudi, ki jih potrebujejo za prošnje za azil, ko pridejo v EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Hrvaška mejna policija naj bi po poročanju The Guardiana sežigala oblačila, mobilne telefone in potne liste, ki naj bi jih zasegla prosilcem za azil, ki so poskušali prestopiti v Evropsko unijo, preden so jih poslali nazaj v Bosno. Poročilo s fotografijami zažganih stvari, skupaj s pričevanji o spolnem napadu in pretepanju s strani policije, je z The Guardianom delila humanitarna organizacija No Name Kitchen (NNK).

Vsak dan poskuša na tisoče ljudi iz južne Azije, Bližnjega vzhoda in severne Afrike ter vse pogosteje tudi Kitajske prečkati Balkan proti EU. Ker obstaja malo nastanitvenih možnosti, so ljudje večino časa potovanja prisiljeni preživeti v začasnih taboriščih ali na železniških postajah. Britanski časnik s sedežem v Londonu piše, da številne begunce ustavi hrvaška mejna policija in jih preišče, nekatere naj bi oropali in jih nasilno potisnili nazaj v Bosno, kjer lahko na tisoče prosilcev za azil obtiči pri pogosto nizkih temperaturah.

Takšne povratne ukrepe opisujejo kot očitno kršitev mednarodnega prava, ki določa, da morajo imeti prosilci za azil možnost vložiti prošnjo za azil, ko so znotraj meja države. Pri NNK so razkrili lokacije osmih velikih "ognjišč", kjer naj bi hrvaški policisti sežigali osebne stvari in dokumente ljudi, ki jih potrebujejo za prošnje za azil, ko pridejo v EU z namenom, da ne morejo sprožiti zahtevka. Pri NNK so še sporočili, da bi lahko zažgani pametni telefoni vsebovali tudi dokaze o zlorabah s strani hrvaške policije v obliki videoposnetkov in fotografij, ki so jih posneli prosilci za azil. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta