(FOTO in VIDEO) Netanjahu obiskal vojake blizu Gaze in napovedal novo fazo: "Vsi smo pripravljeni"

Iztekel se je podaljšani ultimat Izraela Palestincem, naj zapustijo sever Gaze, izraelska vojska napovedala "koordinirano" ofenzivo na kopnem, v zraku in na morju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelski tanki na meji z Gazo. 
EPA

Izraelska vojska je davi civilistom na severu Gaze v objavi na družbenih omrežjih v arabščini sporočila, da lahko proti jugu enklave danes varno uporabijo dve poti, in sicer med 10. in 16. uro po lokalnem oziroma med 9. in 15. uro po srednjeevropskem času. Isti ultimat so postavili tudi bolnišnici Al Quds v Gazi. "Bodite prepričani, da so voditelji Hamasa poskrbeli zase," so dodali. Izrael je palestinsko oboroženo gibanje Hamas že večkrat obtožil, da civiliste uporablja kot živi ščit.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto obiskal vojake na meji z Gazo, kjer je Izrael nakopičil orožje, jim rekel, da zdaj sledi nova faza, in to objavil na twitterju: "Z vojaki na frontni črti z Gazo. Vsi smo pripravljeni." Izraelska vojska je nato objavila, da je pripravljena za "koordinirano" ofenzivo v Gazi: kopensko, po zraku in morju. Tiskovni predstavnik vojske je ponovil poziv prebivalcem Gaze, naj se umaknejo na jug, ker napad na mesto sledi "kmalu". 

Izraelska stran o končnem cilju 

Prebivalci severnega dela Gaze od petka po edini glavni cesti skušajo zbežati proti jugu palestinske enklave - z avtomobili, tovornjaki, oslovskimi vpregami in peš.

Palestinci po begu na jug Gaze v zavetišču pod okriljem Združenih narodov. 
Reuters
Prebivalci severnega dela Gaze po edini glavni cesti skušajo zbežati proti jugu palestinske enklave
EPA

Izraelska vojska je pozive k umiku prebivalcev severnega dela Gaze izdala pred pričakovano kopensko ofenzivo. Tiskovni predstavnik vojske Jonatan Konrikus je ponoči sporočil, da se pripravljajo na naslednjo fazo operacije..

EPA

Izrael je na meji z Gazo v zadnjih dneh namestil več deset tisoč vojakov, vključno s približno 300.000 rezervisti."Naš cilj je zelo jasen, končni cilj te vojne je, da uničimo Hamas in njegove vojaške zmogljivosti ter temeljito spremenimo razmere, tako da Hamas nikoli več ne bo mogel povzročiti škode izraelskim civilistom ali vojakom," je izjavil Konrikus po poročanju BBC.

Pot na jug. 
Reuters

Izraelska vojska je sporočila še, da je bil v raketnih napadih na položaje Hamasa ubit pripadnik tega palestinskega oboroženega gibanja Merad Abu Merad, ki je bil po navedbah izraelskih oboroženih sil (IDF) "v veliki meri odgovoren za vodenje teroristov med sobotnim pokolom".

Pozneje so obvestili, da so v raketnih napadih na območje Gaze ubili še enega pripadnika oboroženega palestinskega gibanja Hamas, ki naj bi bil med odgovornimi za organizacijo napadov na Izrael prejšnjo soboto. "Ali al Kadi je vodil nečloveški in barbarski pokol civilistov 7. oktobra v Izraelu. Pravkar smo ga odstranili. Vsi Hamasovi teroristi bodo doživeli enako usodo," je v objavi na družbenem omrežju X sporočila izraelska vojska.

Al Kadi je bil leta 2005 izpuščen v okviru izmenjave zapornikov in se je nato vrnil na območje Gaze, ki ga od leta 2007 nadzira Hamas. Po navedbah izraelske vojske je bil pred tem zaprt zaradi ugrabitev in umorov civilistov v Izraelu.

EPA

Kopenske sile IDF so v petek ponekod že vdrle na območje Gaze in našle trupla nekaterih Izraelcev, ki jih je Hamas zajel kot talce, so poročali izraelski mediji. Ob tem je izraelska vojska potrdila, da je v Gazi trenutno še vedno ujetih več kot 120 talcev. Da je bilo v izraelskih zračnih napadih na območje Gaze v zadnjih 24 urah ubitih še devet talcev, med njimi štirje tujci, pa je danes sporočilo vojaško krilo skrajnega palestinskega gibanja Hamas. Skupina je v napadih na Izrael pred tednom dni po izraelskih ocenah zajela kakih 150 talcev, med katerimi so izraelski in tuji državljani.

"Resnično smo verjeli, da je Hamas izučila lekcija 2021."

"To je moja napaka in odraža napake vseh obveščevalcev," je teden dni po Hamasovem napadu novinarjem izjavil izraelski svetovalec za nacionalno varnost Tzachi Hanegbi. "Resnično smo verjeli, da  je Hamas izučila lekcija iz zadnje velike vojne z Izraelom leta 2021." Pogajanja za izmenjavo talcev pa je zavrnil, ker da se ne morejo pogovarjati s sovražnikom, ki so se ga namenili uničiti.

Reuters

Kaj se dogaja s talci?

Brigade Ezedina al Kasama, oboroženega krila Hamasa, so sporočile, da je bilo v izraelskih napadih "na mesta, kjer so bili zaporniki", ubitih pet Izraelcev in štirje tujci. Drugih podrobnosti niso navedli. Teh informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti. Izraelska vojska informacij za zdaj ni potrdila.

Hamas je že dan prej sporočil, da je bilo v izraelskih zračnih napadih ubitih 13 talcev. Z zadnjim številom žrtev bi se skupno število smrtnih žrtev med talci povzpelo na 22.

Reuters

Izraelske obrambne sile (IDF), ki so v petek v okviru iskanja talcev vdrle v del območja Gaze, so po poročanju izraelskih medijev ob tem sporočile, da so našle trupla nekaterih izraelskih talcev. Vojska je danes to zanikala. Podatek naj ne bi bil točen, poroča britanski BBC.

Konflikt na Bližnjem vzhodu se je zaostril pred tednom dni, ko so pripadniki palestinskega gibanja Hamas napadli Izrael - v napadih je na izraelski strani umrlo več kot 1300 ljudi, v izraelskem odgovoru s silovitim bombardiranjem Gaze pa je bilo doslej ubitih več kot 1900 ljudi.

V obstreljevanju na območju Gaze je po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje samo v zadnjih 24 urah bilo ubitih 324 ljudi, od tega 126 otrok. Doslej je bilo po navedbah istega vira na območju Gaze ubitih že 2215 Palestincev, med njimi 724 otrok.

Skupno je bilo v tednu dni medsebojnih napadov v Gazi ranjenih 8714 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta