Dvojno državljanstvo: Mlinarjeva kot Schwarzenegger

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
22.11.2019 18:33

Napovedana slovenska ministrica za kohezijo Angelika Mlinar je avstrijska državljanka. Te dni si ureja slovensko državljanstvo, a težje ji bo ohraniti avstrijsko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za odločitev naj bi imele pristojne oblasti do pol leta časa. 
Robert Balen

Ob nameri Stranke Alenke Bratovšek (SAB), da za kohezijsko ministrico v slovenski vladi Marjana Šarca predlaga koroško Slovenko Angeliko Mlinar, se postavlja več vprašanj, povezanih z njenim državljanstvom. Mlinarjeva je namreč avstrijska državljanka. Na ministrstvu za javno upravo in v službi vlade za zakonodajo menijo, da mora slovenski minister, v tem primeru ministrica, imeti slovensko državljanstvo. Enako sicer menijo tudi v SAB. Za Slovensko tiskovno agencijo (STA) so pojasnili, da je Mlinarjeva že sprožila postopke za pridobitev slovenskega državljanstva. Ob tem je za avstrijske medije Mlinarjeva v sredo dejala, da se avstrijskemu državljanstvu ne namerava odpovedati. Zato upa, da ji bo Avstrija, ki ima glede tega zelo restriktivno zakonodajo, ki jo v združeni Evropi v taki obliki morda poznajo samo še na Nizozemskem, dovolila dvojno državljanstvo. Če ne, ji bo to zadeve zakompliciralo.

​Malo primerov

Z Mlinarjevo smo z Večera govorili včeraj. Potrdila nam je, da bi ob pridobitvi slovenskega državljanstva rada vseeno ohranila avstrijsko: "V avstrijski zakonodaji sta o tem, kako ohraniš državljanstvo, dva važna odstavka. Prvi je o združevanju družin. Drugi je o državnem interesu. Tako sem pred mesecem dni zaprosila, da mi dovolijo ob prejemu slovenskega državljanstva obdržati tudi avstrijsko. Zavedam se, da je teh primerov v Avstriji malo. Videti je vse zelo zapleteno, ampak v resnici gre za birokratsko odločitev, do katere imajo pristojni diskrecijsko pravico." Mlinarjeva še pove, da se za dvojno državljanstvo odloča predvsem zato, ker v Avstriji ostaja njena družina, torej starši in bratje: "In to ni kar tako nekaj!" Avstrije ne bi torej nič stalo, njej pa bi veliko pomenilo. Za odločitev o dovoljenju dvojnega državljanstva naj bi imele pristojne oblasti do pol leta časa. Mlinarjeva upa, da se bo zgodilo prej.

​Beseda dežele

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta