Benjamin Netanjahu: Če bomo morali ostati sami, bomo ostali sami

STA, M.R.
10.05.2024 08:01

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu na napovedi ZDA, da bodo Izraelu v primeru obsežne kopenske ofenzive na Rafo prenehale pošiljati orožje, v četrtek zatrdil, da se bo Izrael na območju Gaze boril sam, če bo treba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelski premier Benjamin Netanjahu 
REUTERS

"Če bomo morali ostati sami, bomo ostali sami," je Benjamin Netanjahu dejal v video sporočilu. Dodal je, da se bo Izrael za zmago v vojni s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas boril z vsemi štirimi.

Netanjahu je pri tem omenil izraelsko vojno za neodvisnost leta 1948 in dejal, da je Izrael takrat zmagal tudi brez orožja. Država je zdaj po njegovih besedah veliko močnejša in enotna v svojem cilju, da premaga sovražnike.

ZDA so glavne podpornice Izraela, vendar je ameriški predsednik Joe Biden v sredo zagrozil, da bo dodatno omejil dobavo orožja Izraelu, če bo Netanjahu nadaljeval obsežno vojaško ofenzivo v Rafi. Izrael trdi, da je namen operacije uničiti Hamas.

ZDA in druge izraelske zaveznice so kljub podpori izraelski kampanji v Gazi kritične do ofenzive v Rafi na meji z Egiptom, kamor se je ob izraelskih operacijah v drugih delih območja Gaze zateklo okoli 1,5 milijona Palestincev.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je sicer v četrtek zvečer poudaril, da ima vojska dovolj orožja za dokončanje misije v Rafi. Ob tem je v televizijskem nagovoru dejal, da so ZDA od začetka vojne proti Hamasu pomagale Izraelu. "Imamo svoje interese in smo občutljivi za interese ZDA," je dodal.

Predstavniki Hamasa zapustili Kairo

Delegacija Hamasa, ki je v Kairu sodelovala v novem krogu pogajanj o prekinitvi ognja v Gazi, je zapustila egiptovsko prestolnico in se odpravila v katarsko Doho, je danes sporočilo palestinsko islamistično gibanje, potem ko naj bi Izrael zavrnil nov predlog za premirje. Po navedbah skupine je pogajalska žogica zdaj popolnoma na strani Izraela.

EPA

"V praksi je okupacija (Izrael) zavrnila predlog, ki so ga predložili posredniki, in mu ugovarjala pri več osrednjih točkah," je sporočil Hamas ter pojasnil, da je v luči tega njihova delegacija zapustila Egipt in se odpravila v Katar.

Po navedbah gibanja je pogajalska žogica zdaj v celoti na strani Izraela. Egiptovska tiskovna agencija Al-Qahera je pred tem v četrtek poročala, da sta Kairo po dveh dneh pogajanj zapustili delegaciji obeh strani.

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je v telefonskem pogovoru ameriškemu kolegu Antonyju Blinknu povedal, da morata tako Izrael kot Hamas pokazati prožnost v pogajanjih, če želita skleniti premirje, je razvidno iz sporočila zunanjega ministrstva v Kairu.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva ZDA Matthew Miller pa je glede pogovora med Blinknom in Šukrijem dejal, da je prvi mož ameriške diplomacije egiptovskemu kolegu zagotovil, da ZDA ne podpirajo obsežnejše izraelske vojaške operacije v Rafi in da nasprotujejo kakršnemukoli prisilnem razseljevanju Palestincev.

Izrael je v preteklih dneh že izvedel nekaj omejenih operacij v Rafi, vključno z zasedbo mejnega prehoda z Egiptom, vendar pa Biden meni, da s tem še ni prekoračil meje. Na območje mesta se je sicer v več kot sedmih mesecih izraelskih operacij iz drugih delov uničene enklave zateklo več kot milijon Palestincev.

Izraelska vojska medtem nadaljuje napade na Gazo. Rafa je tarča topniškega ognja, letalski napadi in spopadi pa naj bi se odvijali tudi severneje, v mestu Gaza.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta