Afera v šolstvu: Soproga predsednika Milanovića pritiskala na ravnateljico, naj sinu zvišajo oceni

Jon Knez Jon Knez
08.07.2022 18:45

Na Hrvaškem odmeva afera v šolstvu, potem ko je soproga predsednika Zorana Milanovića pritiskala na ravnateljico sinove gimnazije, naj mu štirici spremenijo v petici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsedniški par polni naslovnice hrvaških medijev.
Epa

Na Hrvaškem je ta teden odmevala afera s prvo damo Sanjo Musić Milanović, ženo predsednika republike Zorana Milanovića. Ta naj bi bila na Zdravko Martinić Jerčić, ravnateljico zagrebške Klasične gimnazije, ki jo obiskuje najmlajši sin predsedniškega para Marko, konec junija naslovila e-mail, v katerem je opozorila na nepravilnosti pri pouku matematike. Jutarnji list je poročal, da naj bi bila predsednikova soproga pritiskala na ravnateljico, naj urgira, da profesorici sinovi štirici spremenita v petici. Profesorici matematike in latinščine sta to tudi storili, a ne samo za predsednikovega sina, temveč še za veliko drugih dijakov, ki si želijo petic zaradi boljšega povprečja.

A stvar je kmalu prišla v medije. Prvi je o aferi, ki so jo poimenovali Daj mi petko, poročal Jutarnji list. Po odkritju je Sanja Musić Milanović želela potlačiti afero in je poklicala Ano Hanžeković Krznarić, članico uprave Hanza medie, ki ima v lasti Jutarnji list in še nekaj drugih vplivnih medijev na Hrvaškem. Prosila jo je, naj zgodbo, potem ko jo je novinar Jutarnjega lista klical za komentar, cenzurira. Ana Hanžeković Krznarić je pojasnila, da je prvo damo pozvala, naj novinarju odgovori na vprašanja. Tega ni storila, se je pa v svojem slogu odzval retorično agresivni predsednik Milanović. Medijem je očital, da so kriminalna organizacija, ki je izsiljevala njegovo ženo zaradi senzacionalizma - rekel je, da je Ana Hanžeković Krznarić prva poklicala njegovo ženo, z informacijo, da se pripravlja zgodba o aferi, kar je Jutarnji list demantiral z listo klicev. "V mailu moje žene ne vidim ničesar spornega. Sam sicer tega ne bi storil. Nisem vedel za to. Če bi moja mama to storila, bi znorel, ampak mama je le mama. Naj šolski inšpektorat preveri zadevo," je med drugim dejal Milanović.

Minister za šolstvo in znanost Radovan Fuchs je po eskalaciji zgodbe v šolo napotil inšpekcijo. Čeprav postopek še zdaleč ni zaključen, Jutarnji list neuradno poroča, da je inšpekcija ugotovila, da šola pedagoško dokumentacijo vodi malomarno. Šola naj bi bila dobila opomin, vendar ravnateljica in profesorici ne bodo odgovarjale za zvišanje ocen. Uradne rezultate inšpekcijskega nadzora sicer pričakujejo naslednji teden.

Je pa afera odprla številna vprašanja o hrvaškem šolstvu, saj niso urejene zamenjave manjkajočih učiteljev, predvsem matematikov. Vesna Županović, predsednica Hrvaškega matematičnega društva, je v Jutarnjem listu izpostavila, da je vsak šesti učitelj matematike na Hrvaškem nekvalificiran za svoje delo, in to leti tudi na tiste, ki le nadomeščajo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta