Po poti, kjer je nekoč v Zgornjih Hočah in Reki delovalo kar 46 mlinov in žag, se lahko tudi sprehodite

Ta dediščina je predstavljena je tudi na informativni tabli, ki vabi še na pot in ki so jo nedavno odkrili

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri Siničevem mlinu se je kljub slabemu vremenu zbralo lepo število ljudi.
Urška Pliberšek

Že veliko let se pohodniki od blizu in daleč podajajo na pohod po Poti mlinov in žag, ki vodi ob Hočkem oziroma Rečkem potoku in spominja na območje, kjer je nekoč delovalo 46 mlinov in žag ter kovačija. Konec letošnjega septembra so namenu predali turistično tablo, ki potnike usmerja in vodi pri raziskovanju celotne Krajevne skupnosti Reka - Pohorje ter vabi k raziskovanju zgodb o nekdanjih mlinih in žagah. Tudi tokrat je bil načrtovan pohod, a je bil zaradi slabe vremenske napovedi odpovedan.

Pohod je sicer začrtalo Društvo za Združene narode za Slovenijo, katerega večji del aktivnosti predstavljata prav promocija in ohranjanje kulturne in naravne dediščine v okviru aktivnosti UNESCO mladinske platforme. Pri organizaciji pohoda smo se povezali s partnerji v lokalni skupnosti, s Turističnim društvom Reka - Pohorje in družino Sinič, ki upravlja s kulturno dediščino. Pred Siničevim mlinom v Zgornjih Hočah, kjer naj bi se sicer začel pohod, se je kljub nestanovitnemu vremenu zbralo veliko ljudi, ki so prisluhnili krajšemu kulturnemu programu. Uvodno besedo so dobili učenci 5. razreda OŠ Dušana Flisa Hoče, Podružnica Reka - Pohorje. Člani in članice Kulturno-umetniškega društva Hoče, ki aktivno in ubrano prepevajo v mešanem pevskem zboru, so pod vodstvom Petre Kozar Bežan zapeli pesmi Teče mi vodica in Oj, ta mlinar. Nakar so odkrili novo tablo, pri čemer sta sodelovala predsednica TD Reka - Pohorje in učenec OŠ Dušana Flisa Hoče. Upamo in verjamemo, da bodo ravno naši najmlajši tisti, ki bodo v prihodnosti aktivno prevzemali skrb za ohranjanje dediščine.

Siničev mlin v Zgornjih Hočah je lepo obnovljen, ni pa (zmeraj) odprt za obiskovalce.
Damijan Toplak

Kulturne poti, kakršna je tudi Pot mlinov in žag, so letošnja osrednja tema Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD), ki jih na nacionalni ravni koordinira Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Kulturne poti so tudi povezave med kulturami, narodi, zgodbami ljudi in različnimi družbenimi skupinami. V okviru DEKD se bo širom Slovenije zvrstilo več kot 400 dogodkov. Skupaj s TD Reka - Pohorje in KUD Hoče smo vabili še k raziskovanju železnodobne dravske poti in aktivnosti na Pohorski tržnici. Članice KUD Hoče se z razstavo izdelkov predstavljajo v enoti Hoče Mariborske knjižnice.

 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta