Med nagrajenci natečaja Ex-tempore tudi Jan Tapiwa Chapa: Ustvaril posebnega kurenta

Natalija Sinkovič
28.02.2024 10:00

Tudi letos so v času Kurentovanja na Ptuju izpeljali natečaj Ex-tempore za že 16. ptujsko likovno nagrado.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lik kurenta je oblikoval na novo.
Osebni Arhiv

Na razpis je prispelo kar 152 likovnih del iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije, večina na temo pusta in glavnega lika kurenta. Med njimi je bila tudi skupina umetnikov z bistriškega konca. In sicer Hana Nekrep, Vesna Plavec, Karmen Zaletel Potočnik, Marjan Crnič, Igor Dacinger in Jan Tapiwa Chapo. Slednja sta tudi med letošnjimi nagrajenci.

Igor Dacinger je prejel posebno priznanje strokovne žirije, najbolj izvirnega kurenta in nagrado v višini 150 evrov je za likovno delo Primavera prejel Bistričan Jan Tapiwa Chapo. Navdih za skulpturo je prišel z več smeri, pravi. "V srednji šoli sem začel risati ljudi z dolgimi in zavitimi vratovi. Z vsako novo risbo sem vedno bolj razmišljal, na kakšen način bi lahko podobo na papirju spremenil v 3D-obliko. Vendar pa kljub želji po izvedbi dlje kot do ideje nisem prišel. Nikoli nisem imel pravega razloga oziroma motiva, ki bi ga lahko vzel in preobrazil v kip z dolgim vratom. Razpis sem videl kot možnost, da vzamem lik kurenta in ga oblikujem v nekaj novega. Zunanjost kipa je narejena iz papir mašeja, ki sem ga pobarval z akrilnimi barvami. Za ogrodje pa sem uporabil žico in stiropor," pojasnjuje Jan, ki ustvarja že od mladih nog.

Lik kurenta je oblikoval na novo.
Osebni Arhiv

"Z bratom sva bila od malega izpostavljena različnim oblikam umetnosti, kot so oblikovanje kamna, keramike, risanju in animaciji. Risanje me je spremljalo skozi osnovno in srednjo šolo. S keramiko in modeliranjem pa sem se začel bolj intenzivno ukvarjati v zadnjih dveh letih," še dodaja Jan, ki sicer tudi veliko riše s svinčnikom, barvicami in akrili. Kakšen bo njegov naslednji ustvarjalni projekt, še ne ve. Zelo bi si želel ponovno oblikovati kakšno skulpturo.

Jan je absolvent na Višji šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje na modulu hortikultura, kjer prav zdaj zaključuje pisanje diplomske naloge. "Hkrati pa sem član bistriškega društva Majolika, kjer z raznimi tečaji in izobraževanji pridobivam nova znanja na področju ustvarjanja z glino," je še povedal o sebi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta