Drevored ob zahodni obvoznici v Mariboru je najdaljši drevored v mestu

ŠTR
16.06.2024 04:12

Danes raste še 175 dreves ostrolistnega javorja v leta 2009 zasajenem drevoredu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drevored ostrolistnega javorja 
Stane Letnar

Drevored ob zahodni obvoznici v Mariboru je nastal v okviru izgradnje tretje in četrte faze obvoznice med Erjavčevo ulico in Streliško cesto, zasajen je bil leta 2009. Izbrana je bila sorta ostrolistnega javorja (Acer platanoides).

Načrtovanih in posajenih je bilo 193 dreves v sadilnem rastru sedem metrov in v skupni dolžini 1115 metrov. To je najdaljša drevoredna poteza v mestu. Danes tu raste še 175 dreves. Ta drevored nima zgolj sanitetne vloge ob obvoznici, temveč tudi nosi usmerjevalno veduto na Pohorje, obenem pa odkriva in zakriva pogled proti Pekrski gorci, ustvarja prijetnejši ambient za pešce, kolesarje, rekreativce in ne nazadnje doprinaša k ekološki mreži mesta. Drevored ob zahodni obvoznici ima večplastno vlogo v strukturi mesta in je postal ena od zanimivih mariborskih vedut.

V slovenskih gozdovih so razširjeni gorski javor, ostrolistni javor, maklen, trokrpi javor, tatarski javor in topokrpi javor. V drevesnicah in vrtnarijah pa lahko najdemo njihove kultivarje. Ostrolistni javor je enodomna in žužkocvetna vrsta. Ne sodi med dolgožive drevesne vrste, dočaka lahko "le" 250 let. Dobro uspeva na zračnih, humoznih tleh in je odporen proti toploti in suši, zato ga prištevamo med urbana okrasna drevesa. Ima plitek, vendar dobro razraščen koreninski sistem. Lahko doseže do 25 metrov višine, močne veje pa tvorijo krošnjo, široko do deset metrov. Pernato deljeno listje se, preden jeseni odpade, obarva rumeno, oranžno ali rdeče. Rumenozeleni cvetovi zacvetijo zgodaj spomladi.

Tekst sta v okviru projekta EU ​Erasmus+ ForestWell, ki ga je potrdila nacionalna agencija CMEPIUS, pripravila Borut Ambrožič (Hortikulturno društvo Maribor) in dr. Jerneja Lešnik (VSGT Maribor). 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta