Umrl je veliki švedski nogometni strateg Sven-Göran Eriksson

M.R., STA
26.08.2024 13:54

Po poročanju številnih medijev je danes umrl nekdanji švedski nogometni trener Sven-Göran Eriksson, ki je že pred sedmimi meseci sporočil, da ima raka trebušne slinavke in da mu preostaja še največ leto dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sven-Göran Eriksson
Reuters

"Sven-Göran Eriksson je umrl. Po dolgi bolezni je v jutranjih urah umrl v krogu svoje družine," je danes sporočila njegova družina. 

"Vsi vedo, da sem neozdravljivo bolan, in vsi mislijo, da gre za raka. In res je. Toda boriti se moram čim dlje. Najboljši scenarij je, da bo to približno eno leto, najslabši scenarij pa, da bo krajše. Mislim, da ne, tako da bodo zdravniki, ki skrbijo zame, lahko postavili jasno diagnozo," je pred sedmimi meseci dejal Eriksson na švedskem radiu.

Pretekli petek je bil prvič predvajan najnovejši dokumentarni film z naslovom Sven, v katerem je švedski strateg delil ganljivo sporočilo. Rekel je: "Upam, da se me boste spominjali kot pozitivnega človeka, ki je poskušal narediti vse, kar je lahko. Naj vam ne bo žal, nasmejte se. Hvala za vse, trenerji, igralci, občinstvo, bilo je fantastično. Pazite nase in poskrbite za svoje življenje. In živite ga," navaja BBC.

V svoji karieri je vodil 12 klubov, med drugim Manchester City, Leicester, Romo in Lazio in z njimi osvojil 18 naslovov. Sicer pa je bil tudi angleški selektor med letoma 2001 in 2006. Vodil je zlato generacijo, ko so reprezentanti bili Wayne RooneyDavid BeckhamSteven GerrardFrank LampardJohn TerryRio Ferdinand, Ashley Cole ...

Trenersko kariero je začel že zelo zgodaj, saj se je kot nogometaš upokojil že pri 27 letih. Nogomet je igral na Švedskem na poziciji branilca. Nato je leta 1977 prevzel vodenje švedskega moštva Degerfors, dve leti pozneje pa Göteborg, s katerim je osvojil, s katerim je osvojil naslov švedskega prvaka, dva švedska pokala in pokal Uefa leta 1982.

Leta 1982 se je preselil na Portugalsko, kjer je vodil Benfico, nato pa dve leti pozneje v Italijo, kjer je najprej vodil Romo in nato še Fiorentino. Leta 1989 se je vrnil v Benfico, leta 1992 pa je spet letel v Italijo, kjer se je dogovoril za vodenje Sampdorie. Tam je vztrajal do leta 1997, ko se je preselil v rimski klub Lazio, leta 2001 pa je, kot zgoraj omenjeno, prevzel vodenje angleške reprezentance. 

Nato je od leta 2007 vodil Manchester City, a že leta 2008 je postal selektor mehiške reprezentance. Leta 2010 je vodil reprezentanco Slonokoščene obale, eno leto je še vodil Leicester City, nato pa je bil več let na Kitajskem, kjer je vodil tri klube. V letih 2018 in 2019 je vodil še reprezentanco Filipinov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta