Smučarska legenda Marcel Hirscher se po petletni odsotnosti vrača v svetovni pokal v Söldnu

Gr.G., STA
25.10.2024 18:40

Hirscher potrdil nastop v Söldnu. Po več kot petletni odsotnosti s tekem bo imel dokaj nizko startno številko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marcel Hirscher 4. septembra 2019, ko je oznanil umik iz profesionalnega športa. 
Reuters

Alpski smučar Marcel Hirscher je danes potrdil, da bo nastopil na uvodni tekmi svetovnega pokala v sezoni 2024/25, veleslalomu v avstrijskem Söldnu, poroča avstrijska agencija APA. Ta potrditev je le še zadnja stopnička na poti vrnitve avstrijskega zvezdnika v svetovni pokal, kjer pa bo zdaj po novem zastopal Nizozemsko.

Zeleno luč mu je prva prižgala krovna smučarska zveza (Fis) in dovolila nastop s posebnim povabilom, potem pa je ta teden potrditev nastopa objavila še nizozemska smučarska zveza.

Veselje po zmagi Marcela Hirscherja v Kranjski Gori 31. januarja 2010. 
Reuters

"Zame je to situacija z mešanimi čustvi. Po eni strani gre za tekmovalnega Marcela, ki bi rad zmagal in smučal kar najhitreje. Po drugi pa gre za projekt strasti. Rad bi bil spet v startni hišici in občutil to, da sem spet tam. Zaradi tega počnem vse to. Vračam se v šport, ki ga imam tako rad," je na Instagramu zapisal Hirscher.

Kot je zapisala APA, bo imel Hirscher kljub več kot petletni odsotnosti s tekem dokaj nizko startno številko kot smučar z omenjenim povabilom. Po pravilih namreč smučar lahko zaprosi za vabilo, če je od upokojitve minilo več kot dve leti in manj kot deset. Poleg tega mora izpolnjevati še nekaj pogojev pri uspehih: vsaj pet zmag v svetovnem pokalu ter zmaga v seštevku svetovnega pokala ali seštevku discipline.

Zmagovalec Schladminga 17. marca 2012.
Reuters

Vse te pogoje zdaj 35-letni Hirscher seveda izpolnjuje; med letoma 2012 in 2019 je v dresu avstrijske reprezentance osvojil osem zaporednih velikih kristalnih globusov v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na tekmah svetovnega pokala je skupno dosegel 67 zmag, od tega 32 v slalomu, 31 v veleslalomu, tri v paralelnem slalomu in eno v superveleslalomu.

Na nedeljski tekmi v Söldnu bo nastopil še en povratnik v belo karavano, Norvežan Lucas Braathen bo po eni sezoni smučarskega posta tekmoval za Brazilijo, a bo imel precej višjo startno številko, saj ne izpolnjuje pogojev za status povabljenca.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta