Šport

(POGOVOR) Matej Mohorič: Ceniti je treba življenje, saj ne veš, kdaj pride konec

Uroš Gramc Uroš Gramc
23.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uspehov Gorenjca kolesarska zveza ni spregledala.
Foto: Robert Balen

Za Matejem Mohoričem je sladko-kisla sezona; z velikimi uspehi se je mešala nesreča, kar mu je vzelo kakšno odmevno dirko (SP v Avstraliji) in ga prikrajšalo za kak uspeh. Poletje 2022 se ne more primerjati z 2021, ko je v dresu državnega prvaka slavil dve etapni zmagi na francoskem Touru, a tudi nova velika uspeha sta bila zelo odmevna. Jeseni je na dirki po Hrvaški premagal celo Jonasa Vingegaarda, še precej več pa je vredna spomladanska zmaga na eni od petih največjih enodnevnih dirk na svetu, Milano-San Remo. Po Primožu Rogliču in Tadeju Pogačarju je tretji Slovenec z osvojenim spomenikom, za kar je prejšnji teden prejel posebno nagrado Kolesarske zveze Slovenije.

"To so bile od nekdaj moje sanje, zdaj pa je to moj najbolj odmeven uspeh. Zmaga na tej dirki je bila osrednji cilj spomladanskih klasik, kjer smo hoteli izkoristiti inovacijo s potopno sedežno oporo," je povedal 28-letnik iz Podblice, ki je še enkrat vsem položil na srce, naj ne ponavljajo za njim tako vratolomnih spustov, kot ga je uprizoril s Poggia proti cilju. Menda ga ne bo niti več sam, čeprav si je to dirko za novo sezono spet obkrožil. Podobno kot letos si je začrtal program za pomlad (preostala vrhunca bosta dirka po Franciji in svetovno prvenstvo v Glasgowu), selil naj bi se iz Belgije v Italijo in nazaj, morda obiskal vse štiri spomenike v tem delu leta, tudi edinega francoskega, Pariz-Roubaix, ki je vsaj najnevarnejša klasika, če že ne najtežja. Sploh v slabem vremenu ni kar tako poimenovana Severni pekel.

Sonnyjeva zgodba boli

"Veselim se vrnitve na to dirko. Letos sem bil zelo blizu odmevnega rezultata, vendar se ni izšlo. Naslednje leto bom bolj odločen," se je spomnil odličnega petega mesta, čeprav v kolesarstvu šteje le zmaga. Da bi tudi za zloglasne tlakovane odseke uporabili kakšno tehnično novost, Gorenjec zanika: "Tam je za vse enako slabo, haha. Mislim pa, da imamo v naši ekipi, če že ne najboljše, pa vsaj ene od boljših materialov, ki se uporabljajo na tej dirki, zato imamo manjšo tekmovalno prednost." To je leto poprej izkoristil njegov moštveni kolega pri Bahrain Victoriousu, Sonny Collbreli, in zmagal, a nesrečni Italijan je zaradi srčne aritmije in ob vstavljenem spodbujevalniku pri 32 letih in na vrhuncu kariere že sklenil tekmovalno pot. "Take zgodbe bolijo, še bolj bolijo zame v primeru Sonnyja, ker sva bila in sva še vedno zelo dobra kolega. Večinoma sva bila na dirkah vedno skupaj v sobi. On še ni sprejel dejstva, da ne bo več mogel dirkati z nami, oziroma ga zelo težko. Verjetno bo ostal aktivno vključen v našo ekipo. Ja, to je življenje, ceniti moraš stvari takšne, kot so, ker nikoli ne veš, kdaj pride konec," obžaluje Mohorič.

Tudi njemu je zdravje prekrižalo načrte, a seveda ne tako hudo kot njegovemu kolegu. Med dirko po Franciji je staknil covid in mononukleozo hkrati. Visoke ambicije so splavale po vodi, saj se je praktično privlekel do Elizejskih poljan: "To je bil najbolj žalosten trenutek v sezoni. Želel sem pokazati življenjsko pripravljenost, ki sem jo čutil pred dirko, vendar ni šlo. Potem se je izkazalo, da sem imel resne zdravstvene težave, a k sreči mi niso pustile posledic. Zdravniki so to potrdili. Veselim se trdega dela čez zimo in nove sezone."

Srečno, Jan in Domen, sledita sanjam!

V njej se bo slovenska prisotnost v osmem moštvu na lestvici UCI prepolovila, ob Mohoriču bo ostal le novopečeni profesionalec Matevž Govekar. Jan Tratnik je odšel k Primožu Rogliču (Jumbo-Visma), Domen Novak k Tadeju Pogačarju (Emirati). "Pogrešali ju bomo. Odšla sta z željo po spremembi. Zdi se mi prav, da poslušata sebe, sledita svojim sanjam. Ostajamo močna ekipa, če bo šlo vse po načrtih, se ni treba bati za rezultate. Verjamem pa tudi, da bo Matevž pokazal, da lahko postane odličen kolesar," je dejal maja letos peti kolesar na svetu, zdaj pa 28.

Potrudil se bo, da se vrne tja, kjer mu je mesto. To jesen si sploh ni privoščil dopusta, le počitek: "Bilo je veliko obveznosti, ki so se nabrale čez leto. Počitek, ki traja nekaj tednov po naporni sezoni, se je zdaj zaključil. Postavljajo se temelji, delajo vaje za moč, telo se resetira in pripravlja na nove napore, da lahko decembra in januarja res obširno aerobno treniramo in opravimo pravo bazo za naslednjo sezono. Precej je dela." In čemu bo eden najbolj študioznih kolesarjev v karavani dal največ poudarka? "Veliko je detajlov, pri katerih se lahko izboljšaš. To počnemo vsi, zato je kolesarstvo vsako leto na višjem nivoju. Človeštvo na vseh področjih napreduje in tako pač je. Ne smeš obstati in se ozirati na dosežke, ampak moraš trdo delati, če še želiš biti konkurenčen," zaključi Mohorič.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?