Ko je karakter, je tudi kvaliteta

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
03.11.2020 21:00

Vijoličasti v Kidričevem pozdravili rane s prejšnjih tekem. Rok Kronaveter: "Narediti moramo serijo zmag, če želimo na koncu biti tam, kjer si zaslužimo biti"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Kronaveter sedaj bolje razume, kaj trener hoče. 
Tadej Regent

Recept je bil podoben, rezultat pa drugačen. Le eno spremembo v enajsterici, ki jo je poslal na igrišče ob porazu z 0:2 na murskosoboški Fazaneriji, je v Kidričevem opravil trener nogometašev Maribora Mauro Camoranesi, namesto Jasmina Mešanovića je v napad poslal Jana Mlakarja. In ujel zmago. Aluminij je padel z 1:3. "Ni bilo razlogov za več sprememb. Ekipa je proti Muri res igrala dobro, izpolnila, kar je bilo pričakovano, le rezultat nas ni nagradil. Zato sem se odločil, da ne posežem po spremembah," je Argentinec dejal po zmagi v desetem krogu prve lige.

​Potrditev, da ideje delujejo

Popotnica ni bila najboljša, z zadnjih dveh tekem so 15-kratni slovenski prvaki odnesli le točko. "Dobili smo potrditev, da igra, ki smo si jo zamislili, funkcionira. Nisem bil nervozen, bolj razočaran, da se na prejšnjih tekmah rezultatsko ni izšlo. Kot sem že večkrat poudaril, smo na dobri poti, ekipa napreduje," je prepričan Camoranesi. Morda bi se končalo drugače, če bi Mario Lucas Horvat z enajstih metrov gostitelje odpeljal v vodstvo, a načrte mu je prekrižal vratar Ažbe Jug, odbil kazenski strel. "Ubranjena enajstmetrovka nas je dvignila, smo pa začeli dobro. Aluminij je iz prve priložnosti, iz prvega kota dobil enajstmetrovko, a če pogledamo celotno tekmo, smo ob treh golih zadeli še dve vratnici. Zmaga je zaslužena," verjame napadalni vezist vijoličastih Rok Kronaveter.

V drugem polčasu je končal, kar sta v prvem začela Rudi Požeg Vancaš in Nemanja Mitrović. Ura igre je bila dovolj, da je Maribor izenačil rezultat iz prvega kroga, ko mu je vodstvo tekmovanja za zeleno mizo pripisalo zmago s 3:0, ker Aluminij ni prišel na dvoboj v Ljudski vrt. "Bilo je pričakovati, da bo Aluminij po zaostanku šel na vse ali nič, saj ni imel kaj izgubiti. Ob pravem času smo dosegli tretji zadetek, a ga nato tudi po nepotrebnem prejeli. Upam, da se bo zdaj začela serija, ki jo v tem prvenstvu še čakamo," je poudaril 33-letnik.

​Mitrović kot Ronaldo

Niso le napadalci zadolženi za gole. Maribor je s poveljnikom obrambe dobili tudi močnega aduta ob prekinitvah. Nemanja Mitrović je dobro izkoristil podajo Jana Repasa iz kota in se z natančno odmerjenim strelom podpisal pod svoj tretji ligaški gol v sezoni. "Kot Cristiano Ronaldo," je branilčev skok pohvalil Camoranesi, "naj kar tako nadaljuje, s streli z glavo je zelo nevaren." Mitrović je dobro formo v napadu nakazal v reprezentančnem dresu, na oktobrski pripravljalni tekmi proti San Marinu zadel dvakrat, nato pa instinkt za zadetke prinesel tudi v Maribor. Morda je celo napovedal kandidaturo za najboljšega strelca kluba. "Vesel sem, da iz prekinitev zabijamo. Nemanja ima za sabo dober mesec, pri nas in v reprezentanci dosega zadetke. Vesel sem zanj, a težko bo sledil mojemu ritmu," se je nasmejal Kronaveter, ki je s petimi goli na vrhu klubske lestvice strelcev.

Nogometaši v napadalnem delu moštva v zadnjem času sodelujejo precej bolje kot na začetku sezone. "Definitivno se zdaj bolje čutimo, kot smo se še mesec dni nazaj. Potrebovali smo nekaj časa, da usvojimo ideje, ki jih ima trener. Vidi se, da si ustvarjamo dosti priložnosti. Mogoče na nekaterih tekmah nismo imeli sreče v zaključkih oziroma nismo bili dovolj zbrani, a napredujemo. Vse potrebuje svoj čas. Imamo kvalitetno ekipo, a to je treba na igrišču dokazovati iz tedna v teden, narediti moramo serijo zmag, če želimo na koncu biti tam, kjer si zaslužimo biti," Kronaveter napoveduje lov na prvo mesto, od katerega vijoličaste trenutno ločita dve točki. Če je po derbiju z Olimpijo priznal, da se na novem položaju v postavitvi 3-4-3 še ne znajde, se je zdaj nanj že privadil. "Mogoče na tekmi proti Olimpiji še nisem najbolje razumel, kaj trener hoče, zdaj pa mi je dal malo več svobode v igri, lahko se prosto gibam. Ustreza mi."

​Sreča, da ni nihče pobegnil

Čeprav Maribor v tej sezoni še ni povezal dveh zaporednih zmag v ligi, je blizu prvega mesta. "Srečo imamo, da nam ni še nihče preveč pobegnil. Čeprav moramo priznati, da na vseh tekmah nismo bili pravi, smo blizu, dve točki za prvim mestom. Prva ekipa, ki bo naredila serijo, si lahko nabere prednost, a liga je letos res izenačena. Zanimivo bo. Če pokažemo karakter, kot smo ga v Kidričevem, smo zelo kvalitetni," je zaključil Rok Kronaveter.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta