Gogi v slovo (ali pa tudi ne): "Gremo po evropsko zlato!"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
01.07.2022 14:41

S 97:69 je Slovenija povozila Hrvaško, za katero je igralo pet sedanjih ali nekdanjih NBA-jevcev. Še slovenski selektor je bil presenečen, hrvaška javnost ogorčena

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovo ali ne - to je zdaj vprašanje.
Borut Zivulovic

"Hvala, ker ste me podpirali vsa ta leta. To si bom zapomnil do konca življenja. Gremo po evropsko zlato z Luko na čelu!" je po koncu dvoboja s Hrvaško (97:69) v slovo od navijačev vzkliknil Goran Dragić. In tako vzbudil upe, čeprav je bilo sporočilo nejasno. Gremo? z Gogijem kot igralcem? Gledalcem? Vprašali smo, odgovoril je: "Jaz bom vedno del te ekipe in vedno bomo povezani. Rekel sem, da bom šel na evropsko prvenstvo, ampak kot gledalec. Ti fantje so mi pričarali en res nepozaben večer, pa ne samo zdaj, ampak zadnja dva tedna. Spet sem podoživljal evropsko prvenstvo iz leta 2017, kemija je bila res na visoki ravni. Čaka nas še ena tekma na Švedskem, ki jo moramo dobiti, ker se točke prenašajo naprej. Potem pa bomo videli …" In spet se je tako na široko nasmehnil, da si sporočila nismo znali nedvoumno interpretirati.

Hrvati: ugasnimo košarko!

Vsekakor sta v tandemu z Luko Dončićem dokazala, da skupaj lahko merita visoko. Ko sta začela v prvi peterki, sta v uvodni četrtini poskrbela za delni izid 20:0. Hrvati kar šest minut niso dosegli koša in po desetih minutah igre je bil rezultat 33:8. "Moram reči, da sem bil še sam malo presenečen. Ne glede na to, da vem, česa so moji fantje zmožni, dominirati na tak način, kot smo mi proti dobri Hrvaški, je res pohvalno. Kapo dol za igralce. Fantastična četrtina, težko je sploh izbrat besede," je bil ponosen selektor Aleksander Sekulić. Del odgovora pa se gotovo skriva tudi v dodatni motivaciji, ne le zavoljo polne dvorane, pač pa tudi besed iz nasprotnega tabora. Da ne zna igrati obrambe, je Ante Toni Žižić dejal o Luki Dončiću, in ta je kritiko po vzoru Michaela Jordana vzel resno: "Izjave? To je sicer dodaten motiv. Čeprav me podobne izjave res motivirajo in so dobre zame, pa v prvi vrsti zagon dobim s strani publike in soigralcev. Uživam v tej skupini. Privilegij je, da lahko igram s takšno ekipo."

Z 21 točkami (ter desetimi skoki in osmimi podajami) je bil Dončić najboljši strelec pri zmagovalcih, veliko oporo je imel v Goranu Dragiću, ki je dodal še 19 točk. No, najboljši strelec tekme je bil hrvaški reprezentant Mario Hezonja, ki je Sloveniji pred dobrim letom dni nasul kar 37 točk. Tokrat se je ustavil pri 22-ih. "Slovenija je bila v odlični atmosferi izjemna. Mi se nismo znašli, nismo bili kos pritisku. Tekma je bila končana v prvi četrtini. Res je, Slovenci imajo Dončića, Dragića in druge. Nismo se znali braniti. Nato smo jih poskušali loviti. A po nekaj uspešnih akcijah, so hitro odgovorili. Nismo bili na pravi ravni. Slovencem lahko le čestitam. Predvsem Dončiću, zaradi katerega so boljši vsi ostali. In Dragiću, ki je res pravi vodja," je razloge za poraz predvsem v slovenskem tandemu iskal hrvaški selektor Damir Mulaomerović. A hrvaški novinarji se ne strinjajo. "Debakel ni bil režiran v Sloveniji, temveč že na Hrvaškem," so zapisali v Jutarnjem listu, na portalu 24sata, da gre za enega najhujših porazov v zgodovini, na Indexu pa celo, da je treba hrvaško košarko ugasniti: "Ko reprezentanca v najboljši postavi odigra na takšen način, ko državni prvak (Cibona, op.p.) javno moleduje za denar, ko vsi drugi klubi živijo brez ideje in načrta ter ko smo izkoristili vse tiste, ki kaj vedo o košarki, preostane le še, da vse skupaj ugasnemo."

Brez zvezdnikov, a neugodni

Za razliko od hrvaške reprezentance (6 točk) si je Slovenija z osmimi točkami že priborila napredovanje v drugi del kvalifikacij, kjer se bo s Finsko (9 točk) in Švedsko (7 točk) ali Hrvaško - razplet bo znan v nedeljo - pomerila z najboljšimi tremi reprezentancami iz skupine D, kjer ima Nemčija 9 točk, Poljska, Izrael in Estonija pa po 7. Iz novonastale šestčlanske skupine J se bodo na svetovno prvenstvo, ki ga bodo leta 2023 gostile Japonska, Indonezija in FIlipini, uvrstile tri najboljše reprezentance. Ker se v drugi del tekmovanja, torej v skupino J, prenašajo vse točke iz prvega dela, je zato pomembno, da Slovenija zmaga tudi v nedeljo ob 17. uri na gostovanju pri Švedih. "Vemo, kaj se pričakuje od nas. Na Švedsko gremo po zmago, da bomo prvi v skupini. Vemo, da so neugodna ekipa. Nimajo nekih superzvezdnikov, kar pa zna biti še težje, saj nikdar ne veš, kdo se lahko razigra," je odločen Zoran Dragić, ponosen, da je končno lahko zaigral skupaj Luko Dončićem in bratom. Še posebej slikovit pa je bil ob zvezdniški zasedbi na terenu Goranov sokapetan Edo Murić: "Goran je bil naš idol, zdaj nam je brat. In vedno bo ikona reprezentance."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta