ZZZS: Podjetje VUR, lastnik Čiščenja Aqua, je nenapovedano nenadno prenehalo s čiščenjem

Kristina Božič
29.04.2019 16:20

Javno naročanje storitev, ki jih javni zavodi in državni organi potrebujejo stalno ali kontinuirano, se ob sedanjih praksah ne splačajo. Ne ministrstvu za javno upravo ne drugim javnim zavodom in institucijam, še najmanj pa izkoriščenim delavkam in opeharjenim dobaviteljem, ki jim ostanejo neizplačane plače, nevplačani prispevki ter neplačani računi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Podjetje Aqua, v lasti podjetja VUR, ki je v lasti Uroša Vuge, je lani aprila podpisalo z ministrstvom za javno upravo pogodbo o čiščenju prostorov državnih institucij znotraj šestih regionalno različnih sklopov po Sloveniji v vrednosti 1,1 milijona evrov. Ministrstvo za javno upravo je pogodbo odpovedalo s 30-dnevnim odpovednim rokom lani decembra, ko se je ustavilo izvajanje čiščenja, okoli 100 čistilk, ki je delo opravljalo, pa ni dobilo izplačanih plač in zavarovanj za zadnje tri mesece lanskega leta.
Dobro leto dni pred tem je podjetje VUR sklenilo pogodbo o izvajanju storitev čiščenja z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki ga vodi Marjan Sušelj. VUR je tudi pri tem javnem razpisu prejel daleč največje število sklopov za čiščenje, kot podizvajalca pa je prijavilo tudi podjetje Čiščenje Aqua. Medtem ko je bila z drugimi čistilnimi podjetji sklenjena pogodba za največ dva sklopa, je VUR prevzel čiščenje kar šestnajstih sklopov, ki so zajemali osemnajst lokacij ZZZS. Od centralne ljubljanske pisarne na Miklošičevi do območnih enot na Štajerskem, na obali in Goriškem ter v Ilirski Bistrici. Skupna vrednost pogodbe, ki jo je sklenil VUR za 36 mesecev čiščenja prostorov zavoda za zdravstveno zavarovanje, je bila 705.031 evrov.

​Odpoved z danes na jutri

Po dobrih 21 mesecih so lani 10. decembra na zavodu za zdravstveno zavarovanje ugotovili, da je podjetje VUR "brez predhodnega obvestila nenapovedano nenadno prenehalo" s čiščenjem. Že pred tem so prejemali obvestila o "ponavljajočih se kršitvah pogodbenih določil" na več lokacijah. Še isti dan so na ZZZS Uroša Vugo kot odgovorno osebo podjetja VUR pozvali na sestanek prihodnji dan. Imeli so namen odpovedati pogodbo. A Uroš Vuga je zjutraj s seboj prinesel sam skopo obvestilo o odpovedi sklenjene pogodbe brez navedenih razlogov. Ta, pravijo danes na ZZZS je bila nezakonita. Po dobre pol ure trajajočem sestanku je bilo lastniku podjetja VUR naročeno, naj do 14. ure sporoči, ali in kje bo zagotavljal čiščenje tekom 30-dnevnega odpovednega roka, kot je predvidevala pogodba javnega naročila.
"Urgentno in nemudoma je bilo potrebno zagotoviti čiščenje z novim izvajalcem, saj je bilo evidentno, da podjetje VUR ne bo izvajalo čiščenja v odpovednem roku," so pojasnili na ZZZS, da se od 11. decembra lani Uroš Vuga kot predstavnik podjetja VUR ni več odzival na njihove klice in pozive.

Gospodarno in racionalno

Tako je čiščenje 12. decembra lani na lokaciji na Miklošičevi prevzelo podjetje Cleaning, na drugih lokacijah pa so sklenili dogovore z drugimi čistilnimi podjetji. "Čiščenje se izvaja na osnovi mesečnih naročilnic" do izvedbe in zaključka novega javnega razpisa za storitve čiščenja, pojasnjujejo na ZZZS. Novo javno naročilo, z ocenjeno vrednostjo 405.000 evrov so razpisali konec februarja, a število sklopov skrčili na šest. Predvidevajo, da bo na novo izbrani izvajalec javnega naročila, ki bo zaposloval čistilke in čistilce, ki bodo dnevno čistili prostore ZZZS, začel s pogodbenim delom prvega junija. "Proti podjetju VUR bo vložena zahteva za vnovčenje bančne garancije za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti takoj, ko bodo sklenjene pogodbe po novem javnem naročilu in s tem prekinjeno sodelovanje s sedanjimi izvajalci," pravijo, da bo tedaj "mogoče ugotoviti tudi vse dodatne stroške, ki so nastali".
Zavod za zdravstveno zavarovanje je sledeč zahtevam nove javnonaročniške zakonodaje februarja v javnem naročilu napovedal, da pri izbiri ne bo upošteval le merila najnižje cene, ki je pripeljala do zloma sistema. Še vedno bodo izbrali "ekonomsko najugodnejšo ponudbo" in najnižja cena ostaja glavno in prevladujoče merilo. Lahko pa ponudniki 20 točk od 100 dobijo tudi glede na število redno, za polni delovni čas zaposlenih delavk in delavcev, 10 točk pa jim bodo prinesla predložena potrdila o referenčnih poslih.
​Na javni poziv Delavske svetovalnice, naj čistilke zaposli sam zavod za zdravstveno zavarovanje neposredno, sta Borut Bogataj in Jure Ahačič odgovorila enako kot je slednji odgovoril na naša vprašanja, ali je ZZZS razmislil o neposredni zaposlitvi čistilcev in čistilk, ki jo zakonodaja omogoča. Jure Ahačič pravi, da je zavod od leta 2007 izgubil dobro desetino zaposlenih zaradi varčevanja in da bi za povečanje kadrovskega načrta potrebovali soglasje vlade. "ZZZS ni ustanovljen za dejavnost čiščenja prostorov," dodaja, da za to nimajo "ne ustreznega znanja in kadrov ter tehničnih pripomočkov in naprav". ZZZS mora ravnati gospodarno in racionalno, pri čemer Jure Ahačič izpostavlja 'težave' z nadomeščanji, če čistilke ali čistilci kdaj zbolijo ali se poškodujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta