Zbiralna akcija: Ta starim je odzvonilo

Gregor Grosman Gregor Grosman
20.03.2024 16:30

V sklopu projekta Life ECOSWEEEE se je pričela zbiralna akcija starih mobilnih telefonov in tablic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Države članice EU na področju odpadne električne in elektronske opreme trenutno ne dosegajo minimalne stopnje zbiranja v EU, ki je 65 odstotkov.
Profimedia

Imate doma stare mobilnike ali tablične računalnike, pa jih ne potrebujete več? Vse prevečkrat se zgodi, da stare mobilne telefone in tablice hranimo doma "za vsak slučaj", če bi se kaj zgodilo novi napravi, vendar pa z leti izgubljajo svojo uporabnost in pogosto naprav, starih štiri leta ali več, sploh ne moremo več uporabljati. Naj bo za to kriva iztrošena baterija ali pa zastarelega operacijskega sistema ni več mogoče nadgraditi, saj je proizvajalec prenehal zagotavljati varnostne popravke in nadgradnje. Vse te naprave tako brez uporabne vrednost hranimo po predalih in omarah, četudi je zelo malo verjetno, da nam bodo še kdaj prišle prav. Med hranjenimi napravami so tudi pokvarjeni, razbiti in nedelujoči mobilniki.

Sodeč po raziskavi, ki jo je lani opravila družba Statec, naj bi kar 66 odstotkov uporabnikov svoje stare mobilnike hranilo doma, 21 odstotkov jih donira ali proda, 12 odstotkov poskrbi, da odslužene naprave reciklirajo, 1 odstotek pa jih zavrže, ne da bi jih reciklirali. Podobno sliko kaže področje starih prenosnih računalnikov, ki naj bi jih po raziskavi doma hranilo 65 odstotkov ljudi. Predvsem mlajša generacija med 16 in 24 letom je nagnjena k temu, da stare elektronske naprave obdrži ali proda, starejši od 65 let jih večinoma vržejo proč. 

Na svetu naj bi bilo v uporabi že več mobilnikov, kot je prebivalcev na Zemlji. Kot kažejo statistični podatki, ki jih je lani povzel World Economic Forum, je bilo že pred slabim letom dni sklenjenih več kot 8,5 milijarde mobilnih naročnin, v trenutku, ko je zemeljska populacija znašala 7,95 milijarde. Različna spletna mesta postrežejo sicer z različnimi informacijami, ponekod so številke o količini pametnih mobilnikov po svetu nekoliko nižje, a je prav tako že presegla število 7 milijard. To sicer ne pomeni, da vsak človek uporablja mobilni telefon, nekateri uporabniki jih imajo v lasti več. 

V sklopu evropskega projekta Life ECOSWEEEE želijo partnerji iz 12 držav Evrope povečati količino zbranih majhnih e-odpadkov in baterij, ki jih imamo vsi v svojih domovih, pa jih ne potrebujemo. Organizatorji akcije pri nas, družba ZEOS skupaj s partnerjem akcije Janus Trade, pozivajo ljudi, da preverijo svoje predale in prispevajo svoje odslužene mobilne naprave. "Z oddajo še delujočih naprav lahko nekaj zaslužite, z nedelujočimi in res starimi napravami pa poskrbite za ustrezno recikliranje in s tem zagotovite vsaj drobec redkih materialov, ki so potrebni za izdelavo novih naprav. Vsi zbrani aparati bodo dobili novo življenje, bodisi v ponovni uporabi, bodisi v reciklaži, v vsakem primeru boste prispevali k ohranitvi okolja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Akcija poteka štiri mesece, od 20. marca do 20. julija, in je odprta za vse. Če imate doma še delujoč pametni telefon ali tablico, ga lahko oddate in s tem morda zaslužite. Vašo napravo bodo po prejemu pregledali in izbrisali podatke, takšna pa utegne še nekaj časa služiti naslednjemu uporabniku. V kolikor bi želeli svojo napravo oddati v reciklažo, pozivajo, da pred oddajo e-odpadka z naprave izbrišete vse podatke in odstranite vse uporabniške račune z gesli. Če bi želeli, da vam napravo odkupijo, pa lahko prek spletne strani risajkl.com preverite, koliko je vaša naprava vredna.

Vse večja gora e-odpadkov in odpadnih baterij je vprašanje, ki vzbuja vse večjo skrb. Ti odpadki vsebujejo nevarne snovi in povzročajo resno onesnaževanje okolja in skrb za zdravje, če z njimi ne upravljamo trajnostno. Poleg tega vsak izdelek, ki ni oddan na pravo mesto ali v ponovno uporabo, predstavlja zapravljeno priložnost in izgubljene naravne vire, redke materiale, ki so potrebni za izdelavo novih aparatov in baterij. Države članice EU na področju odpadne električne in elektronske opreme trenutno ne dosegajo minimalne stopnje zbiranja v EU, ki znaša 65 odstotkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta