Za obnovo kuhinje v slovenjgraški bolnišnici dobrih 2,8 milijona evrov

STA, Gr.G.
30.09.2024 16:44

Prostore bodo z obnovo uredili tako, da bodo zadostili minimalnim standardom za pripravo hrane v skladu z veljavno zakonodajo in ugotovitvami inšpekcijskih služb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oprema je stara in iztrošena, odtoki, cevi in talne obloge pa dotrajani.
Jasmina Detela

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec bodo v prihodnjih mesecih obnovili kuhinjo. Naložba je ocenjena na 2,8 milijona evrov z DDV, od tega bo 2,1 milijona evrov z DDV zagotovil urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu pri ministrstvu za zdravje, preostali del pa slovenjgraška bolnišnica. Namen naložbe, ki jo je vlada nedavno uvrstila v načrt razvojnih programov za obdobje 2024-2027, je zagotoviti primerne prostorske pogoje ter opremo za varno in učinkovito pripravo hrane in shranjevanje živil.

"Obnova kuhinje je za nas zelo pomembna, ker pravzaprav že imamo inšpekcijsko odločbo o neustreznosti," je pojasnil v. d. direktorja bolnišnice Ksandi Javornik. Napovedal je, da se bodo po imenovanju razpisne komisije začeli postopki razpisa. Računa, da bi lahko imeli izvajalca izbranega do konca leta, obnova kuhinje pa naj bi se nato končala aprila prihodnje leto.

Druga faza

Gre za drugo fazo obnove kuhinje. V že izvedeni prvi fazi so prenovili jedilnico in nekatere pomožne prostore, v drugi fazi pa bodo obnovili "srce kuhinje", torej prostore, kjer se kuha. Za čas obnove bodo za dejavnost kuhinje zagotovili nadomestno lokacijo znotraj prostorov bolnišnice, je napovedal Javornik.

Kot so ob uvrstitvi obnove kuhinje v načrt razvojnih programov za obdobje 2024-2027 navedli pri ministrstvu za zdravje, je bil zvezni objekt, v katerem se v pritličju nahaja bolnišnična kuhinja, v kleti pa jedilnica, skladišča in garderobe zaposlenih, zgrajen v letih od 1959 do 1964.

Trenutna oprema ne ustreza sedanji rabi 

Čeprav je bil objekt ob montaži tabletnega sistema leta 1980 in pomivalnega stroja v letu 2008 delno adaptiran in dozidan, so njegove zmogljivosti bistveno premajhne, oprema stara in iztrošena, odtoki, cevi in talne obloge pa dotrajani. Kuhinja s pripadajočo opremo tako prostorsko kot po tehnološki plati ne ustreza sedanji rabi, prav tako ne izpolnjuje pogojev za delovanje glede na sedanje predpise in standarde, so razmere opisali na ministrstvu.

Prostore bodo z obnovo uredili tako, da bodo zadostili minimalnim standardom za pripravo hrane v skladu z veljavno zakonodajo in ugotovitvami inšpekcijskih služb ter v skladu z zakonskim določilom glede neprimernosti obstoječega prostorskega stanja. Projekt vključuje sanacijo in tehnološko opremo hladilnic, ureditev in tehnološko opremo jedilnice s seminarsko sobo ter obnovo kuhinje, skladišč in garderob pod kuhinjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta