V obravnavi tožbe proti nekdanjemu vodstvu Adrie Airways dogovor o mediaciji

STA, Gr.G.
25.10.2024 20:14

Kot je danes poročala TV Slovenija, so bili na obravnavi navzoči le odvetniki. Tožena stran očitke stečajnega upravitelja zavrača in trdi, da ni bilo nobenih prepovedanih ali opuščenih dejanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je slovenski nacionalni letalski prevoznik oktobra 2019 pristal v stečaju, je za njim ostalo več deset milijonov evrov neporavnanih dolgov.
Tit Košir

Na kranjskem okrožnem sodišču je danes potekala obravnava v 78 milijonov evrov vredni odškodninski tožbi Adrie Airways v stečaju proti zadnjim poslovodjem podjetja. Navzoči so bili zgolj odvetniki, ki so se po poročanju TV Slovenija dogovorili za mediacijo. Kdaj in kako bo poravnan dolg, tako še ni znano. Na današnji obravnavi po poročanju TV Slovenija ni bilo ne vlagatelja tožbe, stečajnega upravitelja Adrie Janeza Pustatičnika, niti toženih Arneja Schusterja in Holgerja Kowarscha, ki sta vodila podjetje pred njegovim propadom, ko je bil lastnik nemški sklad K4 Invest.

Aprila letos je na kranjskem okrožnem sodišču potekal poravnalni in pripravljalni narok v tej tožbi. Kot je takrat novinarjem pojasnil odvetnik Blaž Štrumpfl, ki zastopa tožečo stranko, stečajni upravitelj meni, da vodstvo podjetja ni izvedlo opravil, ki bi jih v skladu z insolvenčno zakonodajo moralo. Tako je povzročilo škodo upnikom.

Ko je slovenski nacionalni letalski prevoznik, ki ga je država leta 2016 prodala nemškemu finančnemu skladu 4K Invest, oktobra 2019 pristal v stečaju, je za njim ostalo več deset milijonov evrov neporavnanih dolgov.

Stečajni upravitelj je priznal za 88 milijonov terjatev, unovčena stečajna masa pa znaša okoli 10 milijonov evrov. Iz stečajne mase je bilo upnikom doslej izplačanih 5,5 milijona evrov, 1,4 milijona evrov sredstev je še na računu, preostanek v višini treh milijonov evrov je šel za stroške stečajnega postopka, je razvidno iz rednega poročila stečajnega upravitelja s konca letošnjega januarja. Tožena stran očitke stečajnega upravitelja zavrača in trdi, da ni bilo nobenih prepovedanih ali opuščenih dejanj.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta