SLOVENIJA

V novinarskih sindikatih ostro nasprotujejo napovedanem odpuščanju na Večeru

STA, A.L.
25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V Sindikatu novinarjev časnika Večer in Sindikatu novinarjev Slovenije potezo delodajalca, ki je novinarko Večera kar po telefonu obvestil, da ji ne bo podaljšal pogodbe o zaposlitvi, razumejo kot prvo napovedano odpoved pogodbe iz poslovnega razloga. Pismo podpore novinarki je do zdaj podpisalo 40 organizacij, sprožena je tudi spletna peticija.

Kot sta v sporočilu za javnost zapisala sindikata, je direktor Večer Mediji Miha Klančar sredi decembra napovedal, da bodo odpustili sedem delavcev, med njimi pet na novinarskih delovnih mestih. Sindikata temu ostro nasprotujeta, saj bo to "le še poslabšalo pogoje dela v sicer že kadrovsko zdesetkanem uredništvu".

Omenjena sodelavka se je lotevala družbeno pomembnih tematik: javnosti je razkrila krutost živinoreje, pisala je o enakosti spolov, stanovanjski problematiki, okoljski krizi, mladih in marginaliziranih skupinah ter položaju delavstva. Z dodatnim zmanjšanjem števila zaposlenih ob že napovedanem se bodo obremenitve ostalih medijskih delavcev po navedbah sindikatov še povečale, posledično pa bo tudi to negativno vplivalo na informiranost in demokracijo.

"Pristop lastnikov Večera in delodajalca, ko hkrati z odpuščanjem napovedujejo tudi druge ukrepe za stabilizacijo poslovanja, bo le še poglobil krizo časopisnega podjetja in nadalje prizadel tudi pravico javnosti do obveščenosti ter bo resno škodoval enemu najpomembnejših časopisov v državi. In to prav v času, ko se izdajatelji tiskanih medijev obračajo na pristojna ministrstva za državno pomoč pri distribuciji," so navedli.

V novinarskih sindikatih nasprotujejo načrtu družbe Večer Mediji

V sindikatih menijo, da je alternativa za zaposlene in bralce Večera dokapitalizacija družbe s svežim kapitalom ter ohranitev njenih kadrovskih in razvojnih potencialov. Da bo družba šla v tej smeri in začela vlagati v razvoj, je Klančar, kot so poudarili, napovedal ob prevzemu vodenja podjetja.

Toda njegov prvi korak v letošnjem letu kaže nasprotno. Odrekanje sodelovanju z novinarko, ki je del najmlajše Večerove generacije piscev, po navedbah sindikatov ne vodi v to smer. Ob tem so spomnili, da direktor tudi dane zaveze, da se bo še v januarju pogovoril s tistimi zaposlenimi, ki izpolnjujejo pogoje ter tudi soglašajo s predčasnim odhodom na zavod za zaposlovanje pred upokojitvijo, ni izpolnil.

V novinarskih sindikatih nasprotujejo načrtu družbe Večer Mediji in pozivajo lastnike in delodajalca k njegovemu preoblikovanju tako, da bo upošteval interese delavcev ter bralcev.

Na vest, da je vodstvo Večera začelo z odpuščanjem medijskih delavcev in da se je prva na udaru znašla novinarka Ana Lah, so se odzvali tudi v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo. "Napad nanjo gre razumeti kot napad na vse napredno misleče delavke in delavce v medijih in širše," so med drugim zapisali.

Pismo podpore novinarki Ani Lah je do zdaj podpisalo že 40 organizacij, sprožili so tudi spletno peticijo, ki jo lahko podpišejo tudi fizične osebe. Pismo podpore z zahtevami so poslali tudi vodstvu Večera. Od vodstva pa zahtevajo preklic odločitve o odpovedi pogodbe Lahovi in preklic namere o odpovedi drugih delavcev.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?